Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den norske nazisten Varg Vikernes ville fly via Sverige för att ta värvning i Främlingslegionen.
Varg Vikernes ville fly via Sverige för att ta värvning i Främlingslegionen.

- Han hade ingen klar plan, han ville bara bort från Norge till ett ställe där han kunde leva utan att bli behandlad som spetälsk på grund av sitt tidigare liv. Därför tänkte han på Främlingslegionen, uppger Elden.

Det var under en permission under lördagen i förra veckan som Vikernes smet från polisen och försvann i en bil som han en vecka tidigare köpt av en medfånge.
Ett stort polisuppbåd grep Vikernes i Sigdal utanför Oslo bara några timmar senare.

Varg Vikernes avtjänar ett 21-årigt fängelsestraff för dråp och för tre fall av mordbränder mot norska kyrkor. Han sitter också häktad som misstänkt för grovt rån vilket kan ge 12 års fängelse. I och med rymningen kan hans straff komma att förlängas ytterligare.

Vikernes var ursprungligen satanist, men kom under fängelsetiden i kontakt med new age-gurun Jan Erik Kvamsdal och den hårdföra nazistiska grupperingen Zorn 88. Han blev ideologisk odinist och medarbetade i den nazistiska tidningen Gjallarhorn. Sedan slutet av 1990-talet har Vikernes lett nazistiska Norsk hednisk front. Samtidigt har han varit frekvent skribent i den svenska avläggaren Svensk hednisk fronts tidskrifter och på organisationens hemsida.

Enligt försvarsadvokaten var Vikernes ursprungligen på väg till Sverige, men övertalades kort innan gränsen att vända. När han stoppades av ett stort beväpnat polisuppbåd påträffades ett automatvapen. Aktuella uppgifter om vapnet visar att det kommer från en vapenstöld i Oslo 1989. Vapnet var inte komplett när Vikernes stoppades och var inte brukbart.

Ämnen i artikeln