Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I onsdags förra veckan tvingade en 28-man in sig in i en franskmarockansk familjs hem nära Avignon. Mannen högg ihjäl en 47-årig pappa med 17 hugg framför hans fru. Även hon kom till skada efter att försökt stoppa gärningsmannen. Kvinnan lyckades dock fly med sitt barn och tillkalla polis.

Abdallah Zekri, ordförande för Observatoire de l'islamophobie, som bevakar islamofobi i Frankrike, har beskrivit attacken som islamofobisk, efter vittnesmål från kvinnan om att mördaren skrikit slagord mot islam.

"Jag är din gud, jag är din islam", ska den 28-åriga mannen skrikit när han begick dådet.

Mannen beskrivs som psykiskt sjuk och har skickats till en psykiatrisk klinik. Polisen utreder nu om mannen hade ett islamofobiskt motiv, rapporterar The independent.

Ett 60-tal antimuslimska incidenter rapporteras efter terrordådet mot Charlie Hebdo och en kosherbutik i Frankrike, enligt The Independent den 14 januari. Tidningen hänvisar till Observatoire de l'islamophobies siffror. 26 moskéer runt om i Frankrike har drabbats och det handlar om såväl skjutningar som skadegörelse.

Den stora moskén i Paris står under polisbeskydd.

Också franska judar är särskilt utsatta i Frankrike. Terrordådet mot Koshebutiken i Paris den 9 januari hade antisemitiska motiv. Gärningsmannen Amedy Coulibaly som sköt ihjäl fyra personer och som kopplats till terrororganisationen Al Qaida sa till den franska TV-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo har tidigare uttalat hat mot judar.

Terror riktade mot judar i Frankrike har inträffat tidigare. I Toulouse 2012 mördade Mohammed Merah tre barn och en rabbin på en judisk skola.

2013 registrerades 423 antisemitiska hatbrott mot judar i Frankrike, vilket utgjorde 40 procent av hatbrotten. 2012 trendade antisemtiska slagord på franska Twitter. Antisemitiska attityder är utbredda bland högerextrema Front nationals väljarkår, men även bland opinioner inom vänstern. Svenska kommittén mot antisemitism beskriver en ny proteströrelse som växt fram där komikern och aktivisten Dieudonné är central person. Rörelsen lockar anhängare ur olika politiska läger. Det som förenar är antisemitismen. Frankrikes president Francois Hollande och premiärminister Manuel Valls oroas för att judar börjat lämna landet. Judiska företrädare har spått att den judiska befolkningen kan minska från 500 000 till 400 000 inom ett par år.

– Om 100 000 judar lämnar Frankrike så kommer landet inte förbli Frankrike. Den franska republiken kommer att bli utdömd som ett misslyckande, sa Valls i ett tal.