Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt militären deserterade 19-åringen från den israeliska armén för två månader sedan i protest mot att soldater ska understödja uttåget av judiska bosättare från ockuperade palestinska områden. När 19-åringen deserterade ska han ha tagit med sig sitt gevär och sin uniform.
Han beskrivs av flera israeliska medier som en högerextremistisk anhängare till Kach-partiet och bosatt i en av de mer militanta bosättningarna på norra västbanken, Tapuah. Bosättningen är enligt the Guardian bas för den av israeliska regeringen terrorstämplade judiska extremistgruppen.

Vid attentatet ska 19-åringen varit iklädd sin gamla arméuniform och gått på bussen som framför allt används av israeler med palestinsk bakgrund.

- Detta var en avskyvärd handling av en blodtörstig judisk terrorist som gav sig på oskyldiga israeliska medborgare, kommenterade Israels premiärminister Ariel Sharon attacken i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP.

Attentatet får stödDen israeliska tidningen Jerusalem Post citerar Yekutiel Ben-Ya, grundaren till ”the Jewish Legion” en högerextrem grupp med bas i bosättningen Tapuah, som nu går ut och kräver ”rättvisa” för 19-åringen som efter attentatet misshandlades till döds av en lynchmobb.

- Vi kommer förstärka våra ansträngningar och göra allt som är i vår makt för att stoppa [militärens] inblandning [vid tillbakadragandet av bosättningarna], vilket var [19-åringens] vilja och testamente, säger Ben-Ya till tidningen.