Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Israels utrikesminister trampar på grundläggande demokratiska värderingar", skriver den Israeliska tidningen Haaretz och menar att Israeliska medborgare av arabisk etnicitet måste ha rätt att demonstrera mot sin egen regering precis som alla andra medborgare.

Liebermans uttalande från igår har kritiserats som ett försök att vinna politiska poäng inom den israeliska extremhögern i tid då de anti-arabiska tongångarna blir allt tydligare i landet. På demonstrationer i landet har slagord som "död åt araber" skanderats och palestinska flaggor har bränts.

Avigdor Lieberman, partiledare och grundare av det nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och som tidigare åtalats för korruption, pengatvätt och bedrägeri, något han senare friades för, har under sin karriär gjort sig känd för flera kontroversiella uttalanden.

2006 anklagade han arabiska ledamöter i Knesset, som träffat Hamas, för att vara nazister och kollaboratörer. Han uttryckte i samband med detta även en förhoppning om att deras öde skulle vara detsamma som nazistiska kollaboratörers vid rättegången i Nürnberg.

Lieberman uttalade även 2009 att en ockupation av Gazaremsan var onödig och att Israel istället ska fortsätta bekämpa Hamas på samma sätt som USA bekämpade Japan under andra världskriget. Han åsyftande då troligen på atombombningen av Hiroshima och Nagasaki.