Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Sedan 2007 är Kent Ekeroth Sverigedemokraternas internationella sekreterare och utrikespolitiska talesman. Dessutom är han ersättare i Lunds kommunfullmäktige.

I årets val kandiderar Ekeroth till riksdagen på valsedelns 16:e plats och ställer också upp till val i Lunds kommun.

Ekeroth själv säger att islam är hans favoritfråga och han har de senaste åren varit en av de drivande krafterna bakom islamofobins allt mer centrala plats i Sverigedemokraternas retorik. Han har bland annat representerat partiet vid internationella sammankomster där anti-muslimska partier från hela Europa träffas.

Kent Ekeroth ligger bakom den så kallade Antiislamiseringsfonden som under parollen "Stöd kampen mot Islam" arrangerar seminarier och debatter på olika platser i Sverige. I årets valrörelse bedriver Ekeroth en personvalskampanj där han marknadsför sig som väljarnas röst "mot islamiseringen".

Under Sverigedemokraternas landsdagar i oktober 2009 höll Kent Ekeroth ett tal där han pratade om hotet från islamiseringen:

"Vi har sett förstörelse i Rosengård till stridsropet Alu Akhbar. Vi har sett hur det samhället anspassas till islam. Hur muslimska invandrare attackerar svenskar, kvinnor, judar och homosexuella, hur polis, ambulans, brandkår, bussar, skolor, byggnadsarbetare attackeras av importerade gäng som tack för att vi tog emot dem. Och om detta är deras tack har jag bara en sak att säga dem - tack å adjö, åk hem!"

Talet granskades av jurister, då det fanns misstanke om att innehållet kunde röra sig om hets mot folkgrupp, men inga vidare åtgärder vidtogs.

I oktober 2006 blev Kent Ekeroth uppsagd från en praktikplats på Sveriges ambassad i Tel Aviv på grund av sin framträdande roll i Sverigedemokraterna.

"En sån person kan vi helt enkelt inte ha vid ambassaden" sade UDs personalchef Anne Marie Dierauer i ett uttalande i samband med uppsägningen.