Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En gång tidigare har den så kallade Värmlandsgruppen kallat till
demonstration i Stockholm och ställt krav på regeringens avgång. Ordföranden i gruppen är den före detta sverigedemokratiske kommunpolitikern från Grums, Victoria Wärmler. Under parrollen "Svenskar res er upp. Nu måste vi rädda vårt land" lyckades gruppen på söndagen samla knappa 20 deltagare.

Två tal hölls på Mynttorget i Stockholm. Högtalarsystemet stod Nationaldemokraterna för. Partiets vice partiledare Anders Ankartjärn var också en av dem som talade. Han sade att "invandring alltid är fel" för ett land med ett "eget folk:"

– Att ta hit de med en etnicitet som är ämnade att leva i Afrikas sol är befängt, sa Ankartjärn till den lilla åhörarskaran.

Bibbi Andersson från Värmlandsgruppen talde om att politiker utfört
ett "etniskt och biologiskt samhällsexperiment". Bägge talare kallade Reinfeldt "förrädare". Andersson menade att de som enligt henne är svenskar förtrycks och liknade det politiska systemet i Sverige med apartheid. Ankartjärn menade att "förtrycket" av svenskar kan härledas till "kulturmarxister" och "vänsterpacket". Talarna kopplade även brister i välfärden till invandring.

Även i juni när Värmlandsgruppen hade sin förra manifestation talade Anders Ankartjärn och Bibbi Andersson. Trots Nationaldemokraternas inblandning i Värmlandsgruppens manifestationer vidmakthåller Victoria Wärmler att Värmlandsgruppen är politiskt oberoende.