Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ledande partiföreträdare lämnar nu Sverigedemokraterna en efter en.
I mellandagarna ansökte två tidigare fullmäktigeledamöter i Värmland, Kjell Thalin och Göran Hagberg, om medlemskap i SPI.
Strax därefter meddelade den tidigare partiorganisatören och politiska slitvargen Tommy Funebo att han också fått nog av partiet. Även han avser nu söka medlemskap i SPI.
På söndagen meddelade ordföranden för partiets lokalavdelning i Orust att han avser gå samma väg.

- Sverigedemokraterna är en klubb för inbördes beundran. Jag tycker Funebo har behandlats väldigt illa, säger den avhoppade ordföranden till Expo.

Sverigedemokraternas lokalavdelning på Orust bildades våren 2003 och den nu avhoppade medlemmen blev avdelningens första ordförande. En månad senare valdes den relativt färske medlemmen också till ledamot i styrelsen för Sverigedemokraternas Västdistrikt.

Han uppger att det framför allt var missnöje som förde honom till Sverigedemokraterna men att han med tiden upptäckt att det fanns drag i partiet han inte tyckte om.

- Till viss del har man rensat upp inom partiet, men det är väldigt
godtyckligt. I vissa fall väljer man att blunda för extremism. Det finns mycket av antisemitism och nazism i partiet.

Beskyllningar om antisemitism och nazism känner inte Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson igen sig i.
- Jag förstår inte alls vad det kommer ifrån. Det finns ingen grund för detta. Det måste vara något han säger för att slå mot partiet eller för att på något sätt rentvå sig själv inför att han ska gå vidare.

Mattias Karlsson menar vidare att den lokala ordförandens beskyllningar om att det skulle finnas extremism i partiet måste ses relativt.

- Han var en av de mest liberala i partiet och förespråkade både EU- och Natomedlemskap. Vad som är extremt efter hans måttstock vet jag inte.

Enligt Mattias Karlsson är det nu slut på åderlåtningen ur partiet. Han menar att det hittills rört sig om personer med personliga sympatier för Tommy Funebo som valt att lämna partiet. Någon trend med fler avhopp till SPI tror han inte på.
- Det finns ingen som helst trend åt det hållet på gång. Tvärtom är uppfattningen inom partiet att SPI inte har någon framtid.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON

Ämnen i artikeln