Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vittnen beskriver hur 21-åringen visade upp sin SS-tatuering för männen och skrek rasistiska tillmälen samtidigt som han slog och sparkade mot en av invandrarmännen som låg på marken medvetslös.

Hindrade vännerna från att avstyra bråk
21-åringen åtalades i veckan tillsammans med en två år yngre kamrat för misshandel och grov misshandel. En 20-åring från Borlänge åtalades samtidigt för medhjälp till grov misshandel, då han enligt åklagaren hindrat människor runt omkring från att ingripa under bråket.
19-åringen ska även han handgripligen hindrat den svårast misshandlade mannens kamrat att ta sig fram för att avbryta misshandeln.

Särskild hänsynslöshet och råhet
Det brutala våldet resulterade i att den svårast misshandlade mannen förlorade medvetandet, att han fick en näsfraktur och tandskador. Sammantaget beskrivs misshandeln som grov eftersom 19-åringen och 21-åringen, enligt åklagaren, visat särskild hänsynslöshet och råhet.
Kammaråklagare Katarina Lindström skriver i sin stämningsansökan till Falu tingsrätt att motivet till brottet varit att ”kränka målsägandena på grund av deras hudfärg och nationella eller etniska tillhörighet”.

Skrek nazistiska slagord
Ett vittne som ska höras under rättegången har berättat i förhör hur hon hörde 21-åringen skrika slagorden ”White power” och ”white pride” i samband med misshandeln.