Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den ökände antisemiten Ahmed Rami dömdes 1990 till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Då handlade det om hans närradiosändningar, Radio Islam, med starkt antisemitiskt material.

Nu, 13 år senare, hotas han av ytterligare ett åtal. Den här gången gäller det en hemsida som Rami misstänks ligga bakom. På hemsidan har tusentals svenskar fått sina namn publicerade. Dessa personer ska enligt hemsidan ingå i en judisk konspiration. Teorin är vanlig bland nazister och antisemiter och går ut på att judar i ett hemligt nätverk styr världen. Konspirationen brukar benämnas Sionistiska ockupationsregeringen, ZOG, efter engelskans Zionist Occupation Government.

I tisdags förhördes Ahmed Rami av polis och han förnekar all inblandning i arbetet med den aktuella hemsidan.

- Jag har inte lagt ut de här uppgifterna och det är inte min hemsida. Jag utgår ifrån att jag blir friad om domarna är opartiska och rättvisa, säger Rami till Dagens Nyheter.

För DN berättar Rami att det i verkligheten är "en grupp ungdomar" som driver hemsidan, men han vill inte berätta vilka de är.

Svår förundersökning

Ansvarig för förundersökning är vice chefsåklagare Tora Holst. Åklagarmyndighetens arbete har stött på många hinder under vägen. Först skulle Justitekanslern bedöma om Radio Islams hemsida kunde anses skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen. Det var först förra hösten som det beslutet kom. Hemsidan omfattades inte av yttrandefrihetsgrundlagen. Därefter kom nästa problem. Radio Islams internetserver ligger i USA. Därmed kunde de svenska myndigheterna inte få ut uppgifter om vem eller vilka som låg bakom servern. Istället beslutades om beslag av Ahmed Ramis dator. Det är i datorns hårddisk som man nu funnit bevis för att det är Rami som ligger bakom hemsidan.

Misstankarna som riktas mot Rami den här gången rubriceras som hets mot folkgrupp och grovt brott mot personuppgiftslagen. Brottet ska ha pågått från år 2000 till och med hösten 2003. Om Rami döms för brotten riskerar han fängelse i upp till två år.