Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I höstas presenterade tre rättspsykiatriker en rapport till Oslo tingsrätt som hävdade att Breivik var psykotisk då han genomförde terrordåden i Norge.

Efter att Breivik bedömts som psykiskt sjuk och otillräknelig bad Ila-fängelsets direktör Knut Bjarkeid kommunen att utreda om fängelset bör behandla Breivik eller om han ska överföras till ett sjukhus för tvångsvård. Det nya teamet av psykiatriker och psykologer menar att att Breivik inte är psykotisk. Det är samma bedömning som andra psykologer och psykiatriker som tätt följt Breivik i Ila-fängelset gjort.

Åklagaren Svein Holden leder utredningen kring terrordåden. Han uppger till norska TV2 att han kommer lämna en skrivelse som tar hänsyn till den nya informationen om Breivik till tingsrätten.

Senast på torsdag ska alla parter i rättegången ha uttalat sig om de anser att en ny utredning ska göras om Breiviks psykiska tillstånd. Breivik själv kommer inte att kräva en ny utredning. Han godtar rättspsykiatrikernas bedömning att han är psykotisk.

Ämnen i artikeln