Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

CATS - Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier har kartlagt flera svenska Facebookgrupper och profiler som används för att rättfärdiga våldsbejakande islamistiska ideologier. Rapporten har tittat på vilken typ av propaganda som får spridning i grupperna. Granskningen har utförts under perioden 2012 till 2014.

Kartläggningen visar ett antal huvudspår i propagandan: Dels att visa upp en fungerande tillvaro fylld av gemenskap och spänning i konfliktområden. Svenskar som rest för att strida Syrien publicerar bland annat "reseberättelser" där livet  i IS-kontrollerade områden förhärligas. Så här kan en reseskildring se ut:

"Det som slog mig var att barnfamiljer var ute långt efter midnatt och roade sig i Raqqas natteliv som erbjöd en stillsam, lugn atmosfär med bästa vädret, andra attraktioner, Raqqas kvällar och nätter erbjöd caféer, restauranger, internetkaféer och karuseller. När islam implementeras tillhör natten och dagen folket och inte alkoholister och knarkare."

I flera grupper uppmanas personer att ansluta sig till IS-krig i Syrien, en del av propagandan är producerad i Sverige, men det förekommer även pamfletter och välproducerade videor producerade av terrororganisationer som IS och Al-Qaida.  En del av det materialet har översatts till svenska.

Förutom att ge livet i krigshärdar ett glorifierande skimmer används också en reel islamofobi i väst för att försöka övertyga personer att ansluta sig till krigshärdar.

"Har ni någonsin tänkt på erat tillstånd. Titta på er vardag hur mycket haram och kufr (kätteri, reds.anm) ser ni framför er? Men ni tar allt det som en nypa salt. Ni är nöjda med att leva så som ni lever förnedrade och undergivna", skriver en facebookprofil och riktar sig till muslimer som lever i Sverige.

Ett annat exempel på hur muslimers utsatthet används i propaganda är till exempel en upplevd dubbelmoral hos Facebook.

"Facebook har automatiskt tagit bort vissa av våra inlägg på grund av att de 'strider mot deras gemenskapsregler'. Det gör också att sidan hotas att tas bort helt. Det är verkligen dubbelmoral när det finns antiislamiska sidor som ständigt gör narr av islam med olika nidbilder och rasistiska inlägg om att Islam och muslimer bör utrotas, fast dessa sidor får stå kvar."

I andra inlägg som utgör exempel i rapporten beskrivs en världsordning som för krig mot islam.

"Idag lever vi i en tid där muslimerna är måltavlorna. Muslimerna slaktas till höger och vänster. Alla krig i världen idag är mot muslimerna. Våra syskon ropar efter hjälp vem är det som svarar?."

Rapporten redogör även för att det i Facebookgrupper sprids bilder på dödade barn för att visa på den syriska diktatorn Bashar al-Assad grymhet som en del i att motivera personer att ansluta sig till strider i Syrien.

Centralt i propagandan är även teologiska argument och tolkningar där martyrskap hyllas och rapporter om krigare som stupats publiceras. Ett exempel på hur en sådan rapport kan se ut:

"Latest martyr from Sweden in Syria, May Allah accept our beloved brother (NN), he was much loved an will be missed much for his good spirits and the neshia he used to give us. May Allah accept him. His blood smelled misk and his smile got bigger and bigger as closer we brought him to his grave…"

Ett annat tema i grupperna är våldsgloriferande bilder på vapen och beväpnade krigare som poserar.

I rapporten konstateras att kartläggningen av facebookgrupperna inte kan eller ska ses som hela förklaringen till varför någon radikaliseras eller ansluter sig till en terroristorganisation som Islamiska staten eller Al Qaida. Av rapporten framgår även att våldsbejakande islamistisk extremism i en svensk kontext är understuderad.

Säkerhetspolisen bedömer att 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till väpnade islamistiska grupper i Syrien och Irak. Totalt beräknas 20 000 stridande rest till Syrien från 90 olika länder.

Ämnen i artikeln