Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En framträdande profil på mötet var Lars Emanuelsson, som i flera år haft en undanskymd roll i partiet. Emanuelsson var i mitten av 1990-talet nationell partiorganisatör för SD. Det var under denna tid som partiet genomled den förra partisprängningen då Hembygspartiet bröt sig ut.

En av utbrytarna var SD:s fullmäktigeledamot i Ekerö, vilket föranledde partiorganisatören och en annan ledande partiaktivist (numera nationaldemokrat) att åka ut till Ekerö och tvinga in den trilskande medlemmen i en bil och förmå honom att skriva över den lokala partikassan på moderorganisationen och att avsäga sig uppdraget i fullmäktige. Händelsen polisanmäldes och Emanuelsson dömdes för utpressning, vilket föranledde partiledaren Mikael Jansson att deklarera att ”en sådan skitsak” inte ska påverka Emanuelssons karriär inom partiet. Några månader tidigare hade Emanuelsson även dömts för ett överfall på en antirasist i Norrköping.

Emanuelsson fanns kvar i partiet till valet 1998 men har därefter haft en låg profil med huvudsakligen lokala styrelseuppdrag och i partiets valberedning.

Mötet i Brunnsparken samlade flera personer ur det riktigt ”gamla gardet” inom Sverigedemokraterna, däribland västdistriktets ordförande Per Emanuelsson och fullmäktigeledamoten i Mölndal Michael Andersson, som bägge varit aktiva från tiden strax efter partiets bildande.

Appellmötet är ett av flera möten som Sverigedemokraterna haft under de senaste veckornas kampanjande mot EMU. En återkommande talare vid dessa möten är den nya påläggskalven Kristoffer Helle. Han talade även vid detta möte. Kristoffer Helle kommer ursprungligen från moderaterna men gick nyligen över till Sverigedemokraterna och blev genast ordförande för den nybildade lokalföreningen i Borås.