Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det finns många studieresor till Auschwitz och andra förintelseläger, och det är viktigt, men vi vill visa att folkmord har skett i Europa långt efter andra världskriget.

– Nu utökar vi vår verksamhet och ordnar studieresor till Bosnien för att visa att nationalism och intolerans tyvärr inte är någonting som enbart hör till historien, säger Alex Bengtsson som är verksamhetsutvecklare på Stiftelsen Expo.

Första stoppet på studieresen är Sarajevo som följs av Mostar och till sist Srebrenica. I Sarajevo besöks bland annat Judiska museet, grönsakstorget som var platsen för en massaker 1993 och den judiska kyrkogården. Men deltagarna på studieresan kommer också att få träffa organisationer som arbetar för tolerans. 


– I Mostar kommer vi att träffa den antirasistiska organisationen Abrasevic och i Srebrenica möter vi organisationen Bogumil som arbetar med att nå förståelse och tolerans mellan de olika etniska gruppernas ungdomar, säger Alex Bengtsson.

8 000 personer beräknas ha dödats vid massakrerna.I mitten av maj ställdes Ratko Mladic, en av de sista huvudrollsinnehavarna i kriget på Balkan, inför rätta vid krigsförbrytardomstolen i Haag. Han anklagas för några av de värsta krigsbrotten i Europa sedan andra världskriget, bland annat för massakern i Srebrenica 1995.