Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera medier uppger att demonstranterna samlade runt 5 500 personer och att minst 90 personer har gripits i samband med sammandrabbningar med polis. Tårgas och vattenkanoner användes för att skingra demonstranterna efter att de kastat föremål och fyrverkeripjäser.

Bakom protesterna stod det lilla separatistiska och högerextrema partiet Vlaams Belang, rapporterar The Guardian. De samlades för att protestera mot att regeringen beslutat att underteckna FN:s globala migrationsramverk, som slöts på ett möte i Marrakech i Marocko för en dryg vecka sedan.

Avtalet är inte bindande utan består av politiska åtaganden och åtgärder som stater kan genomföra. Syftet uppges vara att förbättra samarbete kring internationell migration. I många länder, inklusive Sverige, har avtalet kritiserats av bland annat extremhögern för att uppmuntra till migration.

Regeringskris

Synen på migrationsavtalet riskerar att leda till en politisk kris i Belgien. Det nationalistiska partiet Ny-flamländska alliansen, N-VA, som är landets största parti, har motsatt sig avtalet och lämnat regeringssamarbetet.

Migrationsavtalet drevs igenom med stöd av oppositionspartier. Men efter att N-VA lämnat regeringen leder nu premiärministern och partiledaren för liberala Mouvement Réformateur, Charles Michel, en minoritetsregering.

Under söndagens demonstration krävdes Charles Michels avgång och flera partier har lyft frågan om en förtroendeomröstning.