Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt uppgifter till BBC news, som dock inte har bekräftats, ska Mohammed Merah 2007 ha gripits och fängslats i Afghanistan för att ha placerat ut hemmagjorda sprängladdningar. 2008 ska han ha rymt från fängelset tillsammans med flera andra fångar. Enligt franska medier besökte Merah Pakistan både 2010 och så sent som förra året. På gränsen mellan Pakistan och Afghanistan nära det starka talibanfästet Kandahar ska Merah ha stoppats av en afghansk patrull. Patrullen överlämnade Merah till amerikanska myndigheter som skickade tillbaka honom till Frankrike. 2011 ska han återvänt till Pakistan.

Den franska säkerhetstjänsten har känt till Merahs radikala islamistiska aktiviteter utomlands. Inrikesministern Claude Gueant har, enligt BBC News, bekräftat att tjänstemän inom säkerhetstjänsten 2011 ställde frågor till Merah angående hans resor till Afghanistan och Pakistan. Gueant försvarar dock säkerhetstjänsten med att den följer väldigt många människor som engagerat sig i radikala islamistiska miljöer. Han tillade även att det inte är möjligt att gripa människor bara för att de uttrycker salafistiska åsikter.

Enligt franska medieuppgifter ska Merah även haft samröre med den nu i Frankrike förbjudna och antisemitiska islamistorganisationen Forsane Alizza (Stolthetens krigare). Enligt organisationen The Coordination Forum for Countering Antisemitism dömdes två av dess medlemmar 2010 för att ha hetsat mot judar.

Merah sökte värvning i den franska armén 2010 men nekades på grund av psykisk instabilitet och sitt kriminella förflutna. Då ska han sökt sig till främlingslegionen, men även där nekades han värvning av samma skäl, rapporterar Le Point.

Till polisen förklarade Merah han sina dåd med att han ville attackera armén för dess krigsföring i Afghanistan samt att han ville hämnas Israels attacker mot palestinska barn. Han beskrev även sig själv som en helig krigare och medlem av terrornätverket al-Qaida.

Han visade aldrig någon ånger för de sju mord han begått och han har sagt att han planerade ytterligare mord. Han har även hävdat att han har filmat sina mord.

I Frankrike har Merah dömts för ett antal mindre förseelser. 2007 och 2009 avtjänade Merah kortare fängelsestraff för stöld och trafikbrott. En månad innan terrordåden i Toulouse hade han avtjänat ett månadslångt fängelsestraff för att ha kört bil utan körkort.

Enligt uppgifter till franska medier misstänkte säkerhetstjänsten att Merah kunde vara en möjlig gärningsman redan efter morden på de tre militärerna.