Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juli förra året i Shenandoah som Louis Ramirez, efter att han hamnat i gräl med en 17-åring och 19-åring, misshandlades så illa att han dog av de skador han ådrog sig. De båda männen ska under misshandeln ha skrikigt rasistiska tillmälen till mexikanska Louis Ramirez, som uppehöll sig i landet utan tillstånd.
De båda männen åtalades för mord respektive grov misshandel och hatbrott. Domstolen valde dock att fria de båda männen helt för hatbrott och döma dem för ringa misshandel till mellan sex och 23 månaders fängelse. Att juryn bestått endast av vita ledde till en debatt om främlingsfientlighet i landet, rapporterar Dagens Nyheters nätupplaga.

Nu åtalas 17-åringen och 19-åringen vid en federal domstol. Dessutom åtalas tre poliser för att ha försvårat utredningen.
"Efter misshandeln har [de båda åtalade] och flera andra, inklusive anställda vid Shenandoahs polismyndighet, medverkat i att förhindra utredningen", skriver amerikanska Justice Department i domstolshandlingarna, uppger CNN, enligt Dagens Nyheter.
Även en fjärde polis riskerar åtal för utpressning.
De båda gärningsmännen riskerar livstids fängelse och de åtalade poliserna kan få upp till 20 års fängelse.