Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var dagarna innan jul som den nazistiska hemsidan info14 började publicera ironiska berättelser om ”julklappar” som utdelats till olika vänstergrupper. Aktivisterna bakom hemsidan kom även med lätt förtäckta uppmaningar om att fortsätta utdelningen av ”julklappar” till olika vänstergrupper.

Bombattentat och mordbrand
SAC-syndikalisterna har varit särskilt utsatta. Dagarna innan jul attackerades organisationens expedition i Gävle, den så kallade Joe Hill-gården. En mängd rutor krossades på gården och ett meddelande om att nazister låg bakom fönsterkrossningen gjordes dagen därpå via info14 under rubriken ”En julhälsning till Syndikalisterna”. Samtidigt tog man för första gången på sig ansvaret för bombattentatet mot Joe Hill-gården 1999.

ABF, SSU och Röda korset
Därefter kom attackerna i tät följd. Syndikalisternas expedition i Göteborg utsattes för fönsterkrossning. Nyårsnatten några dagar senare sköt någon eller några in en större fyrverkeripjäs genom det trasiga fönstret med brännskador som följd. Av ren tur självslocknade branden i lokalen som ligger i Folkets hus vid Järntorget i Göteborg.
Ung Vänsters och vänsterpartiets gemensamma lokal i Halmstad utsattes för fönsterkrossning i mellandagarna och i Malmö har en våg av attentat utförts mot bland andra ABF, SSU och Röda korset. Fönster har krossats och nazistiska slagord sprayats.

Molotovcoktail i Gävle
Det senaste större attentatet genomfördes natten till söndagen den 18 januari, då en grupp attentatsmän kastade in en så kallad molotovcoktail i Joe Hill-gården i Gävle. Attentatet rapporterades snart på info14 under rubriken ”Grillfest på Hillgården”.
- Det är ett under att det inte brann ner, sådana här gamla torra träkåkar kan övertändas på några få minuter, säger Pär Pettersson, ordförande Gävle LS.
Attentat gav mycket rökskador i tak och väggar.
Joe Hill-gården är ett gammalt 1700-talshus som är ihopvuxet med två ytterligare trähus i den gamla kåkbebyggelsen i Gävle. Hade elden spridit sig vidare kunde skadorna blivit ofantliga, enligt brandmän på platsen.

Attack mot vänstern i stort
SAC-syndikalisternas generalsekreterare Lars Hammarberg ser händelserna som del av en organiserad kampanj mot den egna rörelsen och vänstern i stort.
- Det är ingen ren slump att det kommer en massa attentat samtidigt mot våra lokala expeditioner. De låg lite lågt efter mordet på Björn Söderberg, men nu har de börjat komma igång, säger han till Expo.
Lars Hammarberg tror att en förklaring till upptrappningen kan vara att högerextremisterna nu vädrar morgonluft efter valframgångarna 2002 och de stora Salemmarscherna. De senare har gett extremhögern ett större självförtroende.

Ökande politiskt våld
På säkerhetspolisen vill man inte göra några förhastade slutsatser om attentaten.
- Vi vill vara säkra på vem det är som ligger bakom innan vi kan göra någon analys av läget, säger Torbjörn Ekblom chef för författningsskyddet på Säkerhetspolisen.
Men rent allmänt ser man en trend med ökande politiskt våld under det senaste året.
- Framförallt handlar det om att nazisterna har blivit kaxigare, om man säger så. De har vågat gå ut på gatorna och det ökande våldet sker framförallt mellan nazister och antifascister.

I Göteborg och Malmö finns uppgifter om att militanta vänsteraktivister "slagit tillbaka" mot lokala nazistgrupper. I Göteborg attackerades strax efter nyår en mindre lägenhetsfest med nazistiska ungdomar av svartklädda och maskerade personer. Polisen befarar en upptrappning av våld mellan de två grupperna.

Expo har försökt få en kommentar från redaktionen på info14, men utan resultat.

DANIEL OLSSON
DANIEL POOHL


FAKTA/misstänkta nazistattentat

Göteborg:

- Julaftons natt får syndikalisternas lokal vid Järntorget rutorna krossade.

- Samma lokal utsätts för ett brandattentat på nyårsnatten. En fyrverkeripjäs skjuts in genom det sönderslagna fönstret och antänder delar av inredningen. Utreds av polis som mordbrand.

- På nyårsnatten misshandlas en ung vänsteraktivist på ett lokaltåg i Göteborgsområdet.

- En obekräftad uppgift gör gällande att ett ”vänsterkollektiv” ska ha attackerats av nazister samma natt.

Malmö:

- En kampanj bestående av fönsterkrossning ha riktats mot ABF, SSU, Röda Korset och Musikföreningen Inkonst utsätts för fönsterkrossning. Musikföreningens fasad sprayas ned med organisationsnamnen Info14 och C 18, skriver Arbetaren.

- KPML(r):s kombinerade redaktions och partilokal har pånytt fått sina fönster krossade. Någon eller några har troligtvis skjutit en kula genom skyltfönstren.

- Deltagare på ett möte i syndikalisternas lokaler i Malmö attackeras och misshandlas av nazister några dagar innan jul.

Halmstad:

- Vänsterpartiet och Ung vänsters gemensamma lokal får natten till den 19 december sina fönster krossade vid två tillfällen.

Sandviken:

- Syndikalisternas lokal får sina skyltfönster krossade.

- Samma natt får en medlem i Ung vänster påhälsning från nazister som drar ett yxhugg genom ytterdörren.

Gävle:

- Dagarna innan jul krossas flera rutor på syndikalisternas expedition på den så kallade Joe Hill-gården.

- Natten till den 18 januari är det dags igen. Någon eller några kastar in en molotovcoktail i lokalen, men den visar sig vara felkonstruerad och slocknar.