Nazist invald på SD-mandat i Säter

Publicerad 2014-10-03

Johan Karlsson, aktiv i nazistiska Svenskarnas parti, har valts in på ett Sverigedemokratiskt mandat i Säter. Karlsson har varit funktionär på nazistpartiets demonstrationer och har en lång bakgrund i vit makt-miljön.

Sverigedemokraterna vann fyra mandat i Säter, ett av mandaten tar Johan Karlsson kontroll över efter att ha fått fyra personröster på Sverigedemokraternas valsedlar. Han är medlem i nazistiska Svenskarnas parti och en bild på honom visar att han var funktionär på Svenskarnas partis förstamaj-demonstration i Jönköping i år. Han går med en sköld nära partiledaren Stefan Jacobsson.

Karlsson sprider dessutom på Facebook nazistisk propaganda och han har bland annat uppmanat sina följare att rösta på Svenskarnas parti.

"Den tydligaste markeringen som en svensk kan göra mot den mångkulturella mardrömmen, är att lägga sin röst på Svenskarnas parti", står det på en bild på partiets ledare Stefan Jacobsson som Karlsson lagt upp på sin Facebook.

Han uppmanade även andra att delta på Svenskarnas partis senaste demonstration i Stockholm i augusti i år. Karlssons nazistiska engagemang sträcker sig långt tillbaka. 2002 var han medlem i Svenskarnas partis föregångare Nationalsocialistisk front, en organisation han också beställt litteratur och propaganda från. Han har till exempel beställt boken "Mystiken kring Hitler". På Svenskarnas partis webbshop Armenius beskrivs boken:

"Ur denna mystik framträder en oerhört godhjärtad, varm Adolf Hitler utan egentliga brister, någonting mer än en människa? Nästan en gudomlig gestalt med profetiska och övernaturliga gåvor. Den här skriften innehåller två olika skildringar av Hitler, nedtecknade av två av hans nära vänner och beundrare."

Karlsson dömdes 2004 för grovt rattfylleri och 2006 för brott mot knivlagen.

Expo Idag inte lyckats nå Johan Karlsson för en kommentar om han tänker sitta kvar på sverigedemokraternas mandat i Säters kommunfullmäktige. Svenskarnas parti har inte kommenterat om medlemmar som tagit kontroll över mandat som tillhör Sverigedemokraterna kommer att tillåtas att företräda Svenskarnas parti i kommunfullmäktige.
Mikael Ekman, Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro