Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazistiska Svenskarnas parti gjorde ett katastrofval och lyckades inte på egen hand vinna ett enda kommunalt mandat. Nu ser det ut som att partiet trots nederlaget kan få in representanter i folkvalda församlingar genom att kuppa sig in på sverigedemokraternas vallistor. Även nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen utnyttjar Sverigedemokraternas listor.

Sverigedemokraterna får enligt det preliminära valresultatet sju mandat i Ludvika, men partiet har bara fem kandidater och har i kommunen inte stängt sin lista. Det innebär att personer som på valdagen skrivits in på Sverigedemokraternas valsedel kan ta kontroll över mandat i kommunfullmäktige. Svenska motståndsrörelsen har utnyttjat situationen och 18 personer har på Sverigedemokraternas valsedel skrivit in Pär Öberg som sitter i Svenska motståndsrörelsens riksledning. Det räckte för att ta kontroll över ett mandat.

Även den flerfaldigt dömde aktivisten i Svenska motståndsrörelsen, Pär Sjögren, som leder organisationen i Dalarna har skrivits in på Sverigedemokraternas valsedel i Borlänge. Sjögren har bland annat fällts efter attacken i Ludvika mot vänsterpolitikern Daniel Riazat. Sjögren blir inte invald, men kan i framtiden komma in som ersättare i kommunfullmäktige ifall någon sverigedemokrat lämnar sitt uppdrag.

I Ludvika har Svenska motståndsrörelsen tidigare uppmärksammats för våldsdåd. 2012 attackerade organisationen ett antirasistiskt möte i kommunen då aktivister misshandlade vänsterpartisten Daniel Riazat, som nu valts in i riksdagen. Svenska motståndsrörelsen fick också stor uppmärksamhet efter att de 2013 attackerade en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm. Tre män i nazistorganisationen misstänks för det oprovocerade mordförsöket i Hökarängen i början av december 2013 då en Nigeriansk man knivhöggs.

Svenskarnas parti har utnyttjat Sverigedemokraternas öppna valsedlar i Surahammar där Sverigedemokraterna enligt det preliminära valresultatet får fem mandat. I kommunen kan Carolus Mothander som varit aktiv i Svenskarnas partis valrörelse väljas in. Även i flera andra kommuner är nazister från Svenskarnas parti inskrivna på Sverigedemokraternas valsedlar, det är ännu oklart om de kommer att kunna ta kontroll över några mandat.