Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Martin Kinnunen (SD), riksdagsledamot och partiets pressansvarige uppger till Expo Idag att partiet innan valet beslutade att låta partiets lokala organisationer avgöra om de skulle stänga listorna eller inte. 207 kommuner valde att ha öppna valsedlar.

Ludvika är ett exempel på en kommun där öppna valsedlar har använts för att kuppa in politiker på Sverigedemokraternas mandat. Där valdes Pär Öberg, ledande aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen in.

På onsdagen avslöjade "Inte rasist, men" att Robin Natzén valts in i Gnosjö. På Facebook har han poserat med en uniformsmössa med en SS logotyp och nazitysklands vapen, den tyska örnen, på. Natzén utnyttjade den öppna valsedeln och valdes in trots att Sverigedemokraternas lokalavdelningen hade bedömt att han inte var en lämplig som kandidat för partiet. Natzén säger till Jönköpings Posten att bilden togs på en fest för mer än fyra år sedan och att han inte är nazist.

Också i Surahammar har politiker som visat nazisympatier valts in.

Även förra mandatperioden kom nazister in på Sverigedemokraternas mandat. Det mest uppmärksammade är Curt Linusson, en veteran i vit makt-miljön som representerade nazistiska Svenskarnas parti på Sverigedemokraternas mandat i Lidköping. Sverigedemokraterna menar dock att nazister i fullmäktige är ett pris värt att betala för att inte riskera allt för många tomma stolar.

– Alternativet för vårt parti hade varit att stänga alla listor i april. Det hade fått konsekvensen att vi fått väldigt många tomma stolar, många hundra. Det hade varit väldigt negativt ur väljarsynpunkt. Ur väljarnas intresse så måste nog det här som vi valt vara det bästa, säger Kinnunen.

Var det värt priset att tillexempel få in Svenska motståndsrörelsen i Ludvika?

– Det är väldigt obehagligt att det genomförts kupper, men i det stora hela är det enstaka exempel.

I Ludvika kan det få stora konsekvenser för tryggheten i kommunfullmäktige. Svenska motståndsrörelsen är en våldsam organisation?

– Det är väldigt beklagligt, men vi hade bara alternativet att från riks säga att alla skulle låsa sina listor, eller göra som nu att lämna över det ansvaret till lokala föreningar. En del har valt att låsa sina listor. Det har man till exempel gjort i Klippan och där fick man två tomma stolar. Det har varit upp till de lokala organisationerna att värdera de här riskerna.

Martin Kinnunen lyfter fram att hans "preliminära" bild är att de flesta som valts in och som skrivit in sig på valdagen är medlemmar i Sverigedemokraterna. Han säger att partiet kommer att granska sina kandidater bland annat genom att kräva en registerutdrag ur belastningsregistret.

– I en övervägande majoritet av fallen har det fungerat med öppna valsedlar så som det är tänkt. Att människor skrivit upp sig av välvilja och inte för att sabotera eller genomföra kupper. Det handlar om aktiva medlemmar som troligtvis kommer att godkännas som företrädare för Sverigedemokraterna.

Inför valet tonade Sverigedemokraterna ned att deras brist på kandidater var ett problem för partiet.

– Vi har väsentligt fler kandidater i det här valet än vi hade inför förra valet. Så är det. Vi har flerdubblat antalet, sa Jimmie Åkesson i SVT:s utfrågning i slutet av augusti.

Ämnen i artikeln