Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna vann sex mandat i Trollhättan, ett av mandaten har tagits över av Thomas Valeklint, tidigare Karlsen, efter att 18 personer skrivit in honom på Sverigedemokraternas valsedel. 2011 uteslöts han ur Sverigedemokraterna. Han var då gruppledare för Sverigedemokraterna i Trollhättans kommunfullmäktige sedan sitt inträde 2010.

Efter att Valeklint uteslutits ur Sverigedemokraterna anslöt han sig till Nationaldemokraterna. Efter en tid lämnade han det nu nedlagda partiet och kommunfullmäktige och anslöt sig senare till nazistiska Svenskarnas parti. Det är oklart om han fortfarande är medlem i nazistpartiet, 2012 deltog han i Svenskarnas partis nationaldagsfirande och förstamaj-demonstration i Eskilstuna.

Thomas Valeklint ur Sverigedemokraterna efter att han spridit en konspirationsteori med antisemitiska undertoner angående Anders Behring Breiviks terrordåd.

"Jag tror att Anders Behring Breivik har varit en 'nyttig idiot' som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden", skrev han på Facebook den 27 juli 2011.

Valeklint skrev vidare att "det var något lurt med Anders Behring Breiviks verkliga agenda" och hävdade att Breivik var "sionist". Ett annat skäl som Valeklint menade skulle kunna förklara Breiviks agenda var att han ska ha gillat Max Manus som deltog i den norska motståndsrörelsen under andra världskriget. Valeklint beskrev Manus som en "tyskfientlig motståndsman."

2011 uppmärksammades Valeklint för antiziganism:

"Det är inte bara i Sverige som vi lycksaliggjorts av den exotiska 'kulturberikningen' av zigenare från de forna öststaterna som likt en förtärande gräshoppssvärm översvämmat Europa", skrev han på sin blogg.

Han har även på sin blogg publicerat propaganda från vit makt-organisationen Nordisk Ungdom. 2010 tillskrev Valeklint invandrare våldsamma gener.

"Sverige befolkas av människor som präglas av sin aggressiva 'gen'", hävdade han.

Ett uttalande som partisekreterare Björn Söder beskrev som en "struntsak".

1996 dömdes Thomas Valeklint för skadegörelse och brott mot knivlagen. I domen framgick att Valeklint då var med i ett lokalt skinnskallegäng. Enligt polisens uppgifter var han gängets ledare.

Expo Idag har sökt Thomas Valeklint för en kommentar. Till TTELA har han uppgett han tänker sitta kvar i kommunfullmäktige.