Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna gick till val i Surhammar utan att stänga sina listor, vilket innebär att det varit möjligt att skriva in personer på partiets valsedel. Det har utnyttjats av en trio med antisemitiska och nazistiska sympatier som av allt att döma känner varandra sedan tidigare. De har pratat öppet med varandra om inträdet i kommunfullmäktige på Facebook.

Expo Idag kunde på tisdagen berätta att Carolus Mothander tagit kontroll över ett mandat. Han har varit aktiv i nazisistiska Svenskarnas partis valrörelse. Ett parti som han kandiderade för i riksdagsvalet 2010. På Facebook uppger han att han röstade på Svenskarnas parti i riksdagsvalet i år och poserar dessutom på en bild framför Svenskarnas partis flagga.

Mothander dömdes 2013 till 200 timmars samhällstjänst och 282 700 kronor i skadestånd för utpressning och bedrägeri. Han hade tillsammans med tre andra personer utgett sig för att vara unga kvinnor och fått kontakt med en man på nätet och SMS. Med hjälp av alias lyckades Mothander lura till sig stora summor av mannen. Vid ett senare skede pressade han även mannen genom att utge sig för att vara anhörig till flickorna och hota med att gå till polisen om inte mannen betalade stora summor.

Mothander uteslöts ur Svenskarnas parti efter domen. Partiets ledare Stefan Jacobsson uppger till Expo Idag att Mothander inte tillåtits att företräda Svenskarnas parti.

– Nej, vi har tidigare gått ut med att han uteslutits, säger Stefan Jacobsson.

Även en bekant till Mothander, Sebastian Tapper, har tagit kontroll över ett av Sverigedemokraternas mandat i Surahammar. Han dömdes nyligen för att ha slagit en kvinna i ansiktet med flera knytnäveslag och fällt henne till marken. Domen har överklagats till Svea Hovrätt.

På sin Facebook har Tapper gillamarkerat Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson, samma sak har han gjort med riksdagskandidaten för partiet, Björn Björkqvist. Dessutom gillar han en podcast, som drivs av ledande aktivister för Svenskarnas parti. Han "gillar" även vit makt-bandet Pluton Svea och den rasideologiska bloggportalen Motpol. Tapper är enligt Stefan Jacobsson inte heller medlem i Svenskarnas parti

– Han är ingen jag känner till i alla fall, säger Jacobsson.

En tredje som tar plats på ett sverigedemokratiskt mandat är Roberth Ström. Han uteslöts ur Sverigedemokraterna 2011 för "partiskadlig verksamhet". Den antirasistiska sajten Inte rasist, men har publicerat vad denna "partiskadliga verksamhet" rör sig om. På nätforum har Ström förnekat Förintelsen och gett uttryck för antisemitiska konspirationsteorier. Han har även spridit grov rasism om afrikaner som han kallar "äckliga". I en kommentar på en rasistisk sajt om oroligheterna i Husby 2013 skrev Ström.

"Skjut ihjäl asen".