SD-politiker önskade att polis skulle våldtas

Publicerad 2015-04-30

När den Sverigedemokratiska kommunpolitikern greps av en poliskvinna sa han till henne att han hoppades att hon skulle "våldtas av afrikaner för att uppskatta Sverigedemokraterna bättre". Nu åtalas politikern för två fall av hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman.

Den 49-årige mannen är ersättare i kommunfullmäktige i en Stockholms kommun och han åtalas bland annat för en händelse den 29 december. Vid en tunnelbaneperrong bestämmer sig två vakter för att följa mannen då han bedöms vara berusad. På perrongen meddelar vakterna att de tänker omhänderta mannen för att han är för berusad. Detta gjorde politikern aggressiv och han började kalla vakterna för "bög muslimer". Mannen belades sedan med handfängsel i väntan på polis.

Mannen ska också ha sagt till vakterna att "ta babbarna istället". Han hotade även en vakt med att han skulle "plocka" denne och önskade att vakterna skulle våldtas. En önskan som återupprepades när polisen kom till platsen då han upprepade gånger skrek till en kvinnlig polis.

"Jag hoppas du blir våldtagen av två afrikaner, då kanske du skulle uppskatta sverigedemokraterna bättre"

Åtalas efter kommunfullmäktigemiddag

49-åringen åtalas även för en annan händelse. Det var den 5 november 2014 som han på grund av sitt politiska uppdrag deltog på en middag som kommunfullmäktige anordnat.

På middagen hävdade han, enligt polisanmälan, att "alla muslimska folkgrupper håller på med kvinnlig könsstympning", att "alla muslimer har tendens till att våldta och är pedofiler" samt att han "inte vill ha araber och somalier i Sverige för att de tar svenskarnas jobb".

Av vittnesuppgifter framgår att 49 åringen under kvällen upprepade gånger kommit med rasistiska påståenden trots att flera kommunfullmäktigeledamöter från andra partier försökt få honom att sluta. Även Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen ska ha uppmärksammats och viskat något i 49 åringens öra. Detta ska fått 49 åringen att sluta sprida rasism i fem minuter för att sedan börja om.

Skyller på att vittnen ljuger för att han är Sverigedemokrat

Mannen har i förhör förnekat de brott som han misstänks för, hets mot folkgrupp i två fall och ringa hot mot tjänsteman. I förhör har han sagt att vakterna varit otrevliga mot honom för att de inte "gillar att han är sverigedemokrat". Han säger att inte minns att han sagt något nedsättande om muslimer, men att han "inte gillar islam". På frågor om han menar att alla vittnena ljuger svarar han att "vittnena ljuger för att de inte gillar Sverigedemokraterna."
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro