Nazister bakom bråket i Kristianstad | Expo.se

Nazister bakom bråket i Kristianstad

Publicerad 2010-11-02 12:54

Det var nazisterna, en grupp från Svenska motståndsrörelsen beväpnade med sköldar, påkar och glasflaskor, som började slagsmålet i lördags utanför Fackens hus i Kristianstad. Det uppger ett vittne för Expo.

Sammanlagt fördes sju personer till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

Polisen har inlett en förundersökning och vittnesförhör pågår. Det finns en mobilfilm från händelsen, men förundersökningssledaren Malin Paulsson vill ännu inte göra några uttalanden.

På sina respektive hemsidor kastar SMR och Revolutionära fronten (RF) skulden på motparten för att ha inlett konfrontationen. Men medlemmarna i RF var bara en mindre del av de vänsterungdomar som samlats i och utanför Fackens hus. Det var inte heller alla på vänstermötet som deltog i slagsmålet, säger Tom Holmquist, ombudsman på SSU.
– Ett gäng vänsterungdomar stod utanför huset när nazisterna kom maskerade och gick till attack. Det blev aldrig bråk inne i huset, och vänsterungdomarna hade inte heller någon hyrd lokal där, säger Tom Holmquist vars bästa vän anordnade vänstermötet, som affischerat på flera orter i Skåne.

Slagsmålet var delvis våldsamt:
– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons