Nazister demonstrerade i Stockholm | Expo.se

Nazister demonstrerade i Stockholm

Publicerad 2012-12-01 01:11

Nordiska nationalsocialister förbereder sig för att marschera från Kungsträdgården till Riddarholmen. Foto: Expo

Nazistmarschen som Nordiska nationalsocialister höll i Stockholm för att hylla Karl XII gick lugnt till. Polisen höll nazister och motdemonstranter skilda. De omkring 50 nazister som samlats ropade sporadiskt "Sverige åt svenskarna" längs marschvägen.

En brokig skara samlades på Kungsträdgården för att hedra Karl XII på hans dödsdag. Nazisterna ställde upp under tystnad. I bakgrunden hördes motdemonstranter skandera ”inga rasister på våra gator”. Det förekom inga sammandrabbningar när nazisterna gick genom staden till Riddarholmen där de stod för sig själva och höll tal.

Nordiska nationalsocialisters ledare Rickard Ekman var tidigare aktiv i Folkfronten, Svenskarnas partis föregångare. Han uteslöts dock ur organisationen 2009 efter ett gräl om deras Facebook-sida.

I sitt tal beskrev han Karl XII som en hjältekung som aldrig krävde mer av andra än vad han krävde av sig själv. Han var tapper och var alltid i frontlinjen när han krigade. Han dog som en martyr. Till skillnad från dagens politiker. Ekman kallade politiker för folkförrädare och beskrev en inre fiende som ”internationalisterna” styr. Snart kommer vi rensa ut dem, sa han. De gör svenskarna till slavar genom ”rasblandning” och genom att förneka folkets historia, fortsatte Ekman.

Ett tal hölls även av ledaren för Ryska imperiska rörelsen, Stanislav Vorobjev, även han hyllade Karl XII. Han hävdade att Peter den store beskrivit Karl XII som en lärare, trots att de var fiender. Vorobjev sa också att han kommit till Sverige för att försona svenskarna med ryssarna.

Ytterligare en nazist från Ryssland, ledaren för Nationalsocialistiskt initiativ, var inbjuden att tala. Enligt Nordiska nationalsocialister kunde han dock inte komma till Sverige på grund av att han drabbats av ”politiskt förtryck”.

Under dagen hade polisen omhändertagit 46 motdemonstranter som tänkt ta sig till Nordiska nationalsocialisters manifestation, rapporterar TT.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons