Hovrätten fastställer hetsdom mot den nazistiska valkandidaten | Expo.se

Annons

Hovrätten fastställer hetsdom mot den nazistiska valkandidaten

Publicerad 2018-02-26 09:28

Bo Nilsson på en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen. Han dömdes på onsdagen för att vid ett annat tillfälle burit en så kallad totenkopf.

Hovrätten slår fast tingsrättens dom och dömer en aktivist från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. Han döms för att ha burit en nazistsymbol på sin jacka. Den dömde Bo Nilsson ska kandidera för organisationen i årets val.

I november förra året dömdes Bo Nilsson i Luleå tingsrätt för hets mot folkgrupp. Han dömdes för att 2016, i anslutning till att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höll en demonstration i centrala Stockholm, ha burit en nazistsymbol på sin jacka. Domen överklagades av Bo Nilsson. På fredagen fastslog hovrätten för nedre Norrland tingsrättens tidigare dom om att Nilsson ska dömas för hets mot folkgrupp till 100 dagsböter á 50 kr. 

I anslutning till demonstrationen i Stockholm gjordes en videoinspelning med Bo Nilsson - en video som senare lades ut på Youtube. I videon ses Bo Nilsson bära en så kallad bomberjacka med ett totenkopf-tygmärke, det vill säga den dödskallesymbol som bars av en pansardivision inom Waffen-SS. 

Tingsrätten skrev i sin dom att märket utgör:

”en klar och otvetydig hänsyftning till Tredje riket och specifikt SS, som i det allmänna medvetandet är oupplösligt förknippat med massutrotning av främst människor av judisk härkomst.”

Bo Nilsson är 71 år och en veteran inom den svenska extremhögern. I början av 1990-talet var han en framträdande medlem i Sverigedemokraterna för att sedan i slutet av 1990-talet gå vidare in i Nationalsocialistisk front. Sedan några år är det Nordiska motståndsrörelsen han ingår i. 

Nordiska motståndsrörelsen har meddelade att Bo Nilsson ska kandidera för nazistorganisationen i nästa val. Han ska stå som förstanamn på listan till fullmäktige i Boden. 

Bo Nilsson förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för misshandel, uppvigling och mordbrand. Domarna ligger dock långt bakåt i tiden. 

Bakom anmälan mot Bo Nilsson står den ideella föreningen Juridikfronten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons