Rekordnivå av antisemitiska hatincidenter i Frankrike, Tyskland och Storbritannien | Expo.se

Annons

Rekordnivå av antisemitiska hatincidenter i Frankrike, Tyskland och Storbritannien

Publicerad 2019-02-13 17:04

Genrebild över antisemitisk skadegörelse.

Siffror över antisemitiska hatincidenter visar på en alarmerande ökning i en rad europeiska länder. Den senaste tiden har siffror släppts i Storbritannien, Tyskland och Frankrike som alla pekar åt samma håll: judar blir allt mer utsatta.

Människorättsorganisationen Community Security Trust, CST, som kartlägger antisemitiska incidenter i Storbritannien, släppte nyligen en rapport med dystra siffror. Med 1 652 incidenter är 2018 är det värsta året sedan 2007. En ökning på 16 procent jämfört med föregående år. CST skriver att siffrorna över antisemitism indikerar att samhällsklimatet generellt blivit råare och att de inte enbart kan förklaras med en särskild händelse som kan pekas ut som katalysator för ökningen, även om händelser kring konflikten mellan Israel och Palestina och samhällsdebatten om antisemitism i Labour-partiet kopplats till höjningar vissa månader. 

45 procent av incidenterna innefattade extremistiskt språk och bildspråk. 23 procent av incidenterna involverade sociala medier. Den vanligaste formen för hur antisemitismen tagit sig till uttryck är att judar utsätts för verbala attacker i det offentliga rummet. 

I Tyskland rapporterar polisen att antisemitiska attacker ökade med 10 procent under 2018. Våldsamma attacker ökade med 60 procent. Det handlade om 62 attacker som skadade 42 personer. Våldet kommer framförallt från högerextremt håll.

I Frankrike har inrikesministeriet rapporterat att antalet antisemitiska incidenter ökade med 74 procent 2018.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons