Annons

Rekordnivå av antisemitiska hatincidenter i Frankrike, Tyskland och Storbritannien

Publicerad 2019-02-13 17:04

Genrebild över antisemitisk skadegörelse.

Siffror över antisemitiska hatincidenter visar på en alarmerande ökning i en rad europeiska länder. Den senaste tiden har siffror släppts i Storbritannien, Tyskland och Frankrike som alla pekar åt samma håll: judar blir allt mer utsatta.

Människorättsorganisationen Community Security Trust, CST, som kartlägger antisemitiska incidenter i Storbritannien, släppte nyligen en rapport med dystra siffror. Med 1 652 incidenter är 2018 är det värsta året sedan 2007. En ökning på 16 procent jämfört med föregående år. CST skriver att siffrorna över antisemitism indikerar att samhällsklimatet generellt blivit råare och att de inte enbart kan förklaras med en särskild händelse som kan pekas ut som katalysator för ökningen, även om händelser kring konflikten mellan Israel och Palestina och samhällsdebatten om antisemitism i Labour-partiet kopplats till höjningar vissa månader. 

45 procent av incidenterna innefattade extremistiskt språk och bildspråk. 23 procent av incidenterna involverade sociala medier. Den vanligaste formen för hur antisemitismen tagit sig till uttryck är att judar utsätts för verbala attacker i det offentliga rummet. 

I Tyskland rapporterar polisen att antisemitiska attacker ökade med 10 procent under 2018. Våldsamma attacker ökade med 60 procent. Det handlade om 62 attacker som skadade 42 personer. Våldet kommer framförallt från högerextremt håll.

I Frankrike har inrikesministeriet rapporterat att antalet antisemitiska incidenter ökade med 74 procent 2018.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons