Pyntade sin rullstol med bild på Hitler – åtalas

Publicerad 2019-04-02 11:21

Åtalad man demonstrerar med Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm 2018.

Åtalad man demonstrerar med Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm 2018.

En 61-årig man spred på sociala medier en bild föreställande sin egen rullstol – pyntad med nazistiska klistermärken. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. De senaste åren har mannen synts på Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer.

På den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, lade en 61-årig aktiv nazist ut bilder på bland annat sin rullstol. Hjälpmedlet var utsmyckat med diverse nazistiska klistermärken som säljs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Mannen åtalas även för två andra bilder han lagt ut på VK. På en av dem ses tyska soldater marschera med hakkorsstandarer. Mannen har kommenterat bilden med:

”Fienden är identifierad. Nu fortsätter vi kampen. Hell seger kamrater!”

Rullstol som är föremål för åtal.
Rullstolen som är föremål för åtal. FOTO. Polisen

Den tredje åtalade bilden föreställer den judiska skriften Torah, brinnande. 61-åringen kommenterar den med:

”Det judiska inflytandet över Sverige går inte att rösta bort via åttaklövern. Det måste tas bort genom en grundlig omvälvning. Endast Nordiska motståndsrörelsen kan göra detta.”

Samtliga bilder lades upp under 2018. Mannen har polisanmälts av två olika ideella föreningar, Näthatsgranskaren och Juridikfronten. 

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!