Imam åtalas för att hetsat mot judar | Expo.se

Annons

Imam åtalas för att hetsat mot judar

Publicerad 2019-05-10 10:50

En imam som under ett tal i centrala Helsingborg gjorde flera antisemitiska utspel och bland annat kallade judar för ”apornas och svinens avkomma” har åtalats för hets mot folkgrupp.

Det var för två år sedan som imamen höll det tal på torget i Helsingborg som han nu åtalas för. Vid tillfället arbetade han i för en moské i Helsingborg och var inbjuden till en manifestation som svenska-palestinska centret anordnade mot att Israel begränsat möjligheten att komma in till al Aqsa-moskén i Jerusalem. Imamen åtalas för att ha spridit antisemitiska föreställningar om judar, som enligt mannen ska ha ”lurat” flera folkslag och att vara ”apornas och svinens avkommor”, rapporterar Kvällsposten. 

Flera polisanmälningar kom in mot talet och en av dem som anmälde var judiska församlingen i Helsingborg. Talet fick även kritik av imamen Salahuddin Barakat vid Islamakademin i Malmö som menade att han har förståelse för sympatier för ”palestinska saken”, men att det är olyckligt när man använder ett språk som är antisemitiskt.  

Imamen har i polisförhör sagt att han är ”ångerfull” och att hans tal ska ha ”uppfattats fel”. Efter att hans uttalanden uppmärksammades gick imamen ut i ett pressmeddelande där han skrev att han beklagade sitt språkbruk och att han ”tycker att antisemitism är något oacceptabelt”. 

Imamen förnekar brott. Det uppger hans advokat till Kvällsposten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons