Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vi kliver in i supervalåret 2024. Förutom det stundande EU-valet är presidentvalet i USA det som kommer att påverka Sverige mest. Frilansjournalisten Martin Gelin skrev i Expo för tio år sedan om den rasistiska backlashen efter att Obama blev vald till president och Donald Trump äntrade den politiska scenen. Nu står Trump på randen att bli omvald. Men kommer USA:s demokrati överleva fyra år till med Trump? Ledande republikaner pratar om nödvändigheten i att använda våld. I nya numret av Expo summerar Martin Gelin utvecklingen i USA och vad som står på spel i höstens val.

Även den utomparlamentariska extremhögern är återigen alltmer våldsam. Vi har befunnit oss i en accelerationistisk våldsvåg – majoriteten av det högerextrema våldet i västvärlden är influerat av tankegodset. Att en radikal samhällsförändring påskyndas av våld, ökande konflikter och rädsla. Under det senaste året har Finland haft tre uppmärksammade terrorutredningar – i samtliga har material om den mycket våldsamma satanistsekten Order of Nine Angles, O9A, hittats. O9A vill störta den västerländska civilisationen och nätverkets ockultism innefattar såväl ritualmord, våldtäkter och terrorhandlingar. Deras tankegods har under tio år influerat nazismen.

Det gör även den ryska högerextremisten Tesak. I det här numret av Expo granskar vi hans inflytande genom ett medborgargarde av barn som drömmer om att misshandla pedofiler men också etniska minoriteter, homosexuella och transpersoner. Det är mörkt och mycket oroande.

2024 inleds med ett närmast nattsvart nummer av tidskriften Expo. Ett litet ljus är kanske intervjun med Shadi Salame som arbetar för en moské i Kalmar. SD har försökt sabotera planerna med smutskastning och namninsamlingar. Men Kalmarborna slår vakt om religionsfriheten. Nu är Salame hoppfull om att kunna färdigställa moskén med fokus på byggtekniska detaljer. Inte islamofobi.

Köp tidningen i butik, eller teckna en prenumeration för att kunna läsa nya numret digitalt i vår app eller e-tidning.