Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På torsdagen meddelade biträdande riksåklagaren Jukka Rappe att åtal väcks mot fyra personer som ingått i en finsk nazistisk cell, rapporterar Yle.

Åtalet omfattar grovt vapenbrott i misstänkt terroristsyfte, men även att de utbildat sig i syfte att begå terroristbrott. Tre av dem åtalas för terroristbrott, samtliga för vapenbrott. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått under de senaste åren i området kring staden Lahtis norr om Helsingfors.

Enligt vad som framkommer i förundersökningen har gruppen tillverkat egna 3D-printade skjutvapen i avsikt att förbereda sig för en väpnad konflikt mellan folkgrupper.

 

 

Tre av männen är mellan 20 och 30 år, den fjärde över 60 år. Enligt Yle bestrider de merparten av åtalspunkterna, som även inkluderar vapen- och narkotikabrott utan koppling till terrormotiv.

Accelerationism

De misstänkta släpptes ur häktet i början av 2022, men var fortsatt misstänkta. En av dem greps och häktades igen i mars i år, efter att det visat sig att han fortsatt sprida våldsbejakande idéer.

I juli meddelade polisen att förundersökningarna kring de fyra var klar. Enligt vad som framkom då ska de fyra männen beväpnat sig och förberett sig för att begå våldshandlingar.

– De misstänktas motiv och tillverkningen av skjutvapen utgår från en accelerationistisk ideologi, vars syfte är att med olika metoder påskynda och stöda utvecklingsskeden som leder till samhällets kollaps, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Tuomas Kuure vid polisen i Tavastland i ett uttalande i anslutning till att delar av förundersökningarnas resultat presenterades.

Han tillade att gruppen, förutom att ha valt ut planerade måltavlor utifrån hudfärg och politisk hemvist, även misstänks ha planerat tillslag mot olika delar av infrastrukturen, bland annat elnät och spårtrafiken. Samtidigt har det inte kunnat beläggas att guppens diskussioner och planer om terrordåd gått vidare till att de förberett sig för ett konkret mål.

Högerextrem accelerationism är en idé om att man genom attentat ska skapa konflikter. Anhängarna vill med våld driva på en utveckling som syftar till att samhället faller samman – för att sedan bygga en ny samhällsordning ur ruinerna.

Det har inte satts något datum för tingsrättsförhandling.