Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen meddelade Satakunta tingsrätt att fyra män misstänkta för terrorbrott har släppts ur häktet, rapporterar Yle. Ursprungligen var det fem personer som satt häktade, men en av dem hade sedan tidigare satts på fri fot.

Det var i början av december som polisen grep och frihetsberövande de fem männen, som är i 25-årsåldern, misstänkta för terrorbrott. Männen utgör enligt misstankarna en sluten högerextrem gruppering som planerat terrordåd. Gripande skedde i närheten av Kankaanpää i Satakunta, i sydvästra Finland.

Brottsrubriceringarna som de fem männen misstänks för är grovt skjutvapenbrott i terroristiskt syfte, avsiktligt sprängämnesbrott i terroristiskt syfte, brottsförberedelser i terroristiskt syfte, grov stöld i terroristiskt syfte.

Hemlig verksamhet

Enligt vad Eero Pietilä vid Skyddspolisen tidigare sagt till Yle så utgör de fem en mycket extrem accelerationistisk ideologi, det vill säga en strävan efter att påskynda en samhällelig kollaps med hjälp av terrordåd.

Pietilä säger till tidningen att männen inte deltagit i någon annan form av organiserad högerextremistisk verksamhet utan de har försökt hålla verksamheten hemlig.

De ska ha haft kontakt med internationella aktörer via nätet, men inte spridit sina idéer och åsikter via sociala medier eller andra öppna kanaler. De ska inte heller ha varit partipolitiskt aktiva eller deltagit i några demonstrationer.

Polisen har haft gruppen under uppsikt en längre tid och började utreda fallet i slutet av 2019. Männen var då misstänkta för grovt skjutvapenbrott. Vid husrannsakningar beslagtogs en betydande mängd skjutvapen, patroner och sprängämnen.

Sedan den första häktningen i början av 2020 har brottsrubriceringen skärpts till att gälla terrorbrott, men beslag och de initiala misstankarna är desamma. Tingsrätten motiverade onsdagens frisläppande med att männen därför inte häktas på nytt så länge polisen inte framför nya skäl, vilket enligt rätten inte skett, rapporterar Yle.

Tre av männen är sedan tidigare dömda för brott, bland annat för misshandel, rapporterar Yle med hänvisning Yle Uutiset.

Det här är första gången som extremhögern i Finland utreds för misstänkta terrorbrott.

Ämnen i artikeln