Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 6 juni som en familj, tre vuxna och ett barn i tonåren, kördes ihjäl i en lastbilsattack när de promenerade längs Hyde park i London, Ontario i Kanada. Familjens nioåriga son var den enda som överlevde, trots allvarliga skador.

Den man i 20-årsåldern, som sedan dess varit misstänkt för dådet, har nu åtalats för att medvetet ha kört över familjen och haft ett antimuslimskt hatbrottsmotiv. De fyra morden och mordförsöket har också klassats som ett terrorbrott.

Nu avslöjar Global News ytterligare detaljer. I utredningen har polisen hittat en mängd ideologiska skrifter, varav vissa den misstänkte själv ska ha skrivit. De visar att den åtalade inspirerats av terroristen som 2019 attackerade två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland, där han sköt ihjäl 51 personer och skadade 40. Christchurch-terroristen direktsände sitt attentat och hade inför dådet publicerat ett manifest som kommit att inspirera flera efterföljande terrordåd.

Polisen har inte kommenterat uppgifterna utan hänvisar till att fallet ska tas upp rätten. Rättegången väntas påbörjas den 17 november.