Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Precis som tidigare gånger när Philip Manshaus trätt in i norska rättssalar gjorde han en vit makt-hälsning innan rätten satte sig för att börja. Tidigare har det varit Hitlerhälsningar. Den här gången gjorde han det så kallade okej-tecknet, rapporterar Filter Nyheter. Samma tecken som terroristen Brenton Tarrant gjorde i rättssalen på Nya Zeeland efter terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch 2019.

Hyllar terroristen

Den 10 augusti 2019 mördade Philip Manshaus sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem. Kort därpå attackerade Manshaus moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, som ligger strax utanför Oslo, beväpnad med ett hagelgevär. Moskébesökare som övermannande Manshaus lyckades förhindra att någon kom till skada vid dådet.

Det är redan känt sen tidigare att Manshaus var starkt influerad av attacken på Nya Zeeland. Norrmannen hänvisade till Tarrant som ett ”helgon” i meddelandet han skrev på ett internetforum strax innan han påbörjade sin attack. Han betonade detta även i dagens förhandling.

— Alla som vill förstå detta ska läsa Brenton Tarrants manifest, som handlar om folkmordet på Europas folk, sa Manhaus inledningsvis i ett långt tal där han förklarade sina handlingar, rapporterar NRK.

I talet gick han sedan till angrepp mot muslimer, judar, homosexuella, kulturmarxister och förnekade Förintelsen.

Manshaus bekräftade att han hade ett rasistiskt motiv bakom mordet på sin styvsyster, som var adopterad.

Nazist ska höras

Under rättegången mot Manshaus ska en person som tidigare ingått i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens norska gren förhöras.

22-åringen var i kontakt med NMR månaderna innan moskéattacken och försökte bli medlem i organisationen, rapporterar Filter Nyheter. Manshaus var av allt att döma på väg att bli fullvärdig medlem, enligt Filter. Men på grund av den pågående splittringen under sommaren 2019 där en grupp bröt sig ut från NMR och bildade Nordisk styrka, rann det ut i sanden.

Önskar att han skadat fler

Liksom tidigare erkände Philip Manshaus i dag gärningarna som han står åtalad för, men förnekar att han begått något brott. Han menar att han agerat i nödvärn och ser attacken som ”ett försvar av sitt folk”.

— Jag vill be om ursäkt till alla mina meningsfränder för att jag inte gjorde mer skada. Jag skäms för det, sa Manshaus i rätten i dag.