Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 36-årige mannen häktades på fredagen vid Östra Nylands tingsrätt. Enligt Yle så rör det sig om den ryska medborgaren som tidigare kallade sig Jan Igorevitch Petrovskij, numera Voislav Torden.

Enligt vad tidningen uppger så är han misstänkt för att såväl medverkat i som stött en terrorgrupps verksamhet i de ryskockuperade områdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Brotten ska ha ägt rum mellan juli 2014 och augusti 2015. Mannen greps i Finland för en dryg månad sedan och är häktad i väntan på att utelämnas till Ukraina.

Det råder sekretess runt fallet. Den frihetsberövade misstänkte medverkar i tingsrätten via videolänk. Centralkriminalpolisens kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho kommenterar inte till Yle var eller när mannen har gripits.

– Offentlighetslagen begränsar den här typen av fall så att de hålls hemliga, säger han till tidningen.

Mannen ska ha stått med på EU:s sanktionslista, efter att han tjänstgjort som ledare och befälhavare för Rusitj-styrkorna, rapporterar MTV:n tiedot. Styrkorna ska enligt sanktionslistan ha kopplingar till legosoldatarmén Wagner. Rusitj-styrkorna har kämpat i Ukraina på Rysslands sida.

Lyssna på Studio Expo

Jan Petrovskij, som ursprungligen är från Ryssland, bodde i Norge sedan ungdomen där hans högerextrema kopplingar uppmärksammades. Petrovskij deltog bland annat i den norska grenen av Soldiers of Odins verksamhet. Norge utvisade mannen till Ryssland 2016, eftersom han ansågs vara ett säkerhetshot. 2014 demonstrerade han med Svenskarnas parti i Jönköping.

Jan Petrovskij demonstrerar med Svenskarnas parti första maj i Jönköping 2014
Jan Petrovskij demonstrerar med Svenskarnas parti första maj i Jönköping 2014. Foto: Expo

Enligt det norska TV-bolaget NRK, rapporterar MTV:n tiedot, har Petrovskij även deltagit i Syrienkriget som en del av den högerextrema grupp som kämpade på president Bashar al-Assads regims sida.

Yle rapporterar att han även misstänks ha kopplingar till den ryska nazisten Vjatheshlav Datsiki.