Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen begärdes den 30-årige mannen häktad vid tingsrätten i Päijänne-Tavastland. Enligt uppgifter från polisen ska mannen ha utbildat sig i syfte att begå terrorbrott. Han är även misstänkt för grovt vapenbrott, det rapporterar bland annat Hufvudstadsbladet.

Enligt tidningen är det centralkriminalpolisen som i samarbete med polisen i Päijänne-Tavastland och med Skyddspolisen, finska motsvarigheten till Säkerhetspolisen, som utreder brottet.

Polisen är förtegen men enligt uppgifter till  Yle ska utbildningens natur hänga ihop med det misstänkta skjutvapenbrottet.

Det var efter att polis gjort en husrannsakan tidigare i mars som misstankarna mot mannen uppstod. Enligt uppgifter i flera finska medier är terrormisstankarna kopplade till högerextrem ideologi och verksamhet. Nu utreds även om flera personer kan ha varit inblandade.

— Förundersökningen har precis påbörjats. Därför kan vi inte kommentera några detaljer, som vilken form av verksamhet som har skett eller vad som varit målet. Så mycket kan jag dock säga, att polisen inte känner till att det skulle riktas något akut hot mot någons hälsa eller liv, säger kriminalkommissarie Sanna Springare, som fungerar som förundersökningsledare, till Hufvudstadsbladet.

Ämnen i artikeln