Observera att artikelserien Jägarna innehåller mycket grovt hetsande språk och grafiska beskrivningar av våld i både bild och text. Detta är del 1. Läs också del 2 och del 3.

Det är nyårsafton 2023 i ett radhus, någonstans i Östergötland. Klockan är strax efter nio på kvällen när en kille i nedre tonåren loggar in på ett krypterat chattforum. Han är noga med att inte använda sitt vanliga telefonnummer och har skapat en anonym mejladress. Under användarnamnet Bertil trycker han på ”starta ny server”. När klockan ringer in 2024 har gruppen redan fått ett tiotal medlemmar.

Dagarna som följer ramlar det in allt fler användare. De flesta är 14 år eller yngre, någon så ung som 12, och hittar dit via Tikok-konton och telegramkanaler eller genom en direkt inbjudan från någon de känner.

Bertil har redan hittat en rad tilltänkta offer, bland skärmdumparna han postar i gruppen finns en transperson – annars är det äldre män som försöker få kontakt med unga tjejer. Tillsammans med tre andra tonåriga pojkar från servern börjar Bertil planera den första jakten som kommer att ske i en tätort i hans närområde.

– Går man över gränsen om man kör med kniv o hotar typ? undrar Smurf, en 14-åring som planerar att vara med.

– Nae, tycker inte jag iallafall, så länge man inte hugger, svarar Bertil. 

Under hösten 2023 har Bertil, och några andra av gruppens anhängare, gjort upprepade försök att engagera sig i det högerextrema, våldsbejakande nätverket Aktivklubb. När han blir nekad försöker han istället engagera sig i Pedo Hunting Sweden, en grupp som misshandlar påstådda pedofiler. Även där blir han nekad, han är för ung. 

– Då startade jag mitt eget istället, skriver han i chatten.

Gruppen väljer att kalla sig för Tesaks Medborgargarde, som en hyllning till den högerextrema profilen Maksim "Tesak" Martsinkevitj. Han fick ett stort genombrott i början på 2010-talet genom att spela in och sprida förnedringsvideor. Handlingarna rättfärdigades av Martsinkevitj och hans anhängare som en kamp mot pedofili, men i verkligheten riktades våldet mot framförallt homosexuella män och etniska minoriteter. 

Precis som för förebilden Tesak beskrivs gruppens syfte vara att misshandla och hänga ut pedofiler, men vilka som hängs ut som planerade måltavlor är mycket bredare än så.  Förutom transpersoner nämns svarta, muslimer, judar och homosexuella män som legitima offer. Judar gillar barn, menar ”Erich”, en minderårig medlem från Stockholm. 

Gruppen letar efter personer att misshandla på en rad olika forum på nätet, bland annat Snapchat och Kik. Uppmaningar om att slå ner pedofiler blandas med nazistiska budskap, antisemitiska och rasistiska uttalanden, memes och bilder. Medlemmarna tipsar varandra om högerextrem litteratur, förutom Mein Kampf som anses självklar att läsa, är det flera medlemmar som parallellt tittar på den nazistiska Europa: The Last Battle, en antisemitisk och förintelseförnekande propagandafilm i tio delar från 2017. 

Wenoblasto, en tonåring från Stockholm frågar om nån vill köpa knogjärn. De finns i en rad olika prisklasser. Ett klassiskt knogjärn i metall kostar 50 kronor plus 15 kronor i frakt, ett i aluminium kostar 45 plus frakt. Det finns ett extra stort skriver Wenoblasto, men han rekommenderar inte det till personer under 18. 

Sen postar han en bild på en blodig känga med stålhätta. 

– Resultatet efter jag krossa ett pedos näsa, kommenterar han. 

Skärmdump/Expo


Första jakten

SÖNDAG 21/1. Det är dags för Tesaks medborgargardes första jakt. Fyra unga killar hemmahörande i Östergötland ska möta upp en äldre man, en person de påstår är pedofil. De har bett honom ta med pengar och alkohol som de planerar att råna honom på. 

– Jag har en helsvart mask som täcker munnen och näsan men inte ögonen men kommer nog ha på solbrillor, kommer nog hota han med typ en kniv. Resten kör jag med händerna, skriver Bertil kvällen innan.
 

Smurf säger att han har ett metallrör att använda som batong, han lägger också ut en bild på en kniv han tänker ta med sig. Det är laddad stämning i gruppen, de förbereder sig inför kvällen, postar bilder på sin maskering och kläderna de kommer ha på sig. Parallellt beställer de balaklavas med gruppens namn, logotyp och skull mask-leendet.
 

Ha kvar han du har nu för behöver få döda nån

Användaren Smurf till ledaren Bertil efter att deras första attack ställts in.

Bara några timmar innan den planerade träffen ställer offret in. Det snöar för mycket och mannen kommer inte ut med sin bil. Trots övertalningsförsök så vill inte mannen träffas längre. Gruppen kokar av frustration.

– Tror jag hittade en annan nu, han är trans också, skriver Bertil.

– Då blir de extra hårt, svarar Smurf.

Till slut bestämmer de sig för att spela Fortnite istället. Nästa helg ska de försöka igen – en ny jakt. 

– Ha kvar han du har nu för behöver få döda nån, skriver Smurf till Bertil.  

Den svenska gruppen består nu av 20 personer. För att minska risken för att rättsväsendet får insyn så startar man en rad fristående krypterade chattar. Alla medlemmar måste godkännas på förhand och loggar en ny användare in så ser de inte historiken i gruppen. Gruppen delar upp sig i två lokala initiativ, ett i Östergötland som drivs av Bertil och ett annat i Stockholm, som leds av en medlem som kallar sig för Erich. 

– Allt ni gör måste visas upp så vi kan göra edits och liknande, skriver Erich. 

Attackerna ska alltså filmas och klippas ihop till ideologiska edits – korta propagandavideos – som de planerar att sprida på Telegram och Tiktok. Förutom bildmaterial från själva övergreppen ska de innehålla klipp på hakkors och heilningar ljudlagt med nazistisk musik. De postar en beskrivning av gruppen där Hitler beskrivs som en form av Jesus-figur.

”Vi tror på en Gud den Allsmäktige som står över oss. Han har skapat jorden, fäderneslandet och folket, och han har sänt oss Führern”, står det i beskrivningen. Flera av anhängarna är troende och jakterna planeras runt konfirmationsträffar och gudstjänster. 

Under veckan som följer postar Erich att han och en annan medlem har stulit Pride-flaggor från en kyrka i en Stockholmsförort.

– Vad är er åsikt om bögar? undrar medlemmen som kallar sig ”kill all jews”.

– Total bög death, svarar Erich och fyller på med döskalle-emojis. 


Andra försöket

BERTIL, SMURF OCH NÅGRA ANDRA GRUPPMEDLEMMAR från Östergötlands-gruppen försöker hitta ett nytt datum för en ny attack. Smurf ska till kyrkan på fredag och Bertil har en konfirmationsfest som börjar vid 21.00. Till slut bestämmer de träff med ett tilltänkt offer på lördagen. Klockan 20.00 ska de möta en 57-årig man som tror att han ska träffa en minderårig tjej. Med sig har han alkohol och pengar.

Bertil säger att han kommer ha med sig telefon, hörlurar, metallrör och kniv. Smurf tänker ha maskering och kniv. Båda postar bilder på knivarna de tänker ta med sig. Bertils kniv har blått skaft och tveeggat blad. Det är stort, strax över två decimeter. Smurf har en mindre kniv, men ändå stor nog att orsaka allvarliga skador. 


– Vi borde ta han till en skog, där är det inte lika mycket folk och inte lika lätt att fly, skriver Bertil.

Expo har vid den här tidpunkten granskat gruppen inifrån under tre veckors tid. Då brottsplanerna blivit så konkreta, och med en utpekad måltavla, väljer vi att tipsa polisen i Region Öst.

Därför kontaktade Expo polisen

Expo har vid den här tidpunkten granskat gruppen inifrån under tre veckors tid. Då brottsplanerna blivit så konkreta, och med en utpekad måltavla, väljer vi att tipsa polisen i Region Öst.

Dagen före den planerade attacken får lokalpolisen den information vi har om planerna, signalement samt information om gruppens ideologiska motiv. Polisen får samma kväll som den planerade attacken kompletterande uppgifter om signalement men också identiteten på de personer vi lyckats identifiera som ska medverka.Lördagkväll i en tätort i Östergötland. De kommer från olika håll, två kompispar, och möts på ett centralt torg i stan. Trots att de är lika gamla känner de inte varandra sen innan. De går i olika skolor och konfirmationsgrupper.

De fyra killarna hejar, skrattar och är märkbart spända och observanta på omgivningen när de går iväg från torget för att gemensamt ta en buss till platsen där de bestämt träff med den äldre mannen, en skola på orten.
 

Tonåringarna i Östergötland tar sig, enligt egen utsago beväpnade med knivar, gemensamt mot skolan där de ska träffa sitt offer. Foto: Expo


Bertil har på sig vita Fred Perry-sneakers och mörkblå jeans. Alla är mörkt klädda och enligt en chattkonversation tidigare under kvällen bär de på maskering och två knivar.

På plats vid skolan väntar polisen. Expos fotograf ser att polisen interagerar med de fyra tonåringarna på skolgården som sedan lämnar platsen. Polispatrullen dröjer sig kvar runt skolan, några bilar approcheras. I övrigt händer ingenting. I polisens egna händelserapport noteras att polisen cirkulerade av området och att närliggande kameror kontrollerades. 20.49 avslutas ärendet.

”Inte hittat något av intresse”, skriver polisen i händelserapporten. 

Efteråt loggar Bertil in i den krypterade chatten.

– Polisen leggade oss igår och sa till oss att lämna området så vi fick inte tag på pedot, tur för han, skriver Bertil.


Tredje attacken


EFTER ATT DEN PLANERADE MISSHANDELN på skolan i Östergötland avbryts av polisen blir Tesaks Medborgargarde allt mer försiktiga. De skriver inte längre öppet i gruppen om kommande jakter utan bildar istället mindre lokala grupper för det ändamålet. Den stora gruppen har nu 24 medlemmar. Samtidigt som medlemmarna i gruppen är försiktiga med att ge uttryck för konkreta brottsplaner så blir tonläget allt mer uppskruvat. Ju våldsammare inlägg man postar, desto mer uppskattning får man. I flödet delas videoklipp – en svart man blir på nära håll skjuten i huvudet. En muslimsk man blir nerknuffad från en hög byggnad. I videon ser man hur han krossas mot marken.

Samtidigt börjar nästa jakt planeras, den här gången i Stockholm. Användaren Erich har hittat en 17-åring som de ska misshandla – motivet är oklart. De har bestämt träff vid ett köpcentrum i en närförort.

– Planen är att möta han klockan 18:00 ha med maskering och ett glatt humör, skriver Erich. 

– Vi tar honom från parken till skogen kan någon ta med sig en högtalare vi kan memea med han och spela tricky disco eller något. 

Återkommande diskuterar medlemmar hur de ska undkomma polisen. I början på mars undrar Bertil om man behöver betala böter om man är under femton och åker fast för grov misshandel. De pratar också om andra konsekvenser av sitt engagemang – exempelvis ifall det kan bli svårt att få jobb i framtiden.

– Tur dem ej catcha oss, svarar en jämnårig användare.

– Aa, det är bara att hota upp den att inte polisanmäla, skriver Bertil.

– Eller så kramar man de så att de inte kan det, svarar användaren “kill all jews” och syftar på att misshandla offren så grovt att de inte kan prata.


Erich har en väl genomtänkt strategi för att polisen inte ska hindra dem den här gången. En ny chattgrupp startas enbart för den här specifika jakten. Alla som är med har individuellt blivit utvalda och granskade. Mötesplatsen ändras i sista minuten och skickas i direktmeddelanden till de som sagt att de ska vara med.   

– Vi alla samlas 16:30 på torget först, skriver Erich individuellt till de som ska delta. 

Samtidigt postar han regler för jakten. Två av punkterna lyder: ”Döda ingen. Gör vad ni behagar.”

Även inför detta tillfälle väljer Expo att kontakta polisen om planerna.


Jaktdag i Stockholm

DET ÄR LÖRDAG EFTERMIDDAG OCH MÅNGA RÖR SIG i köpcentret. Runt den avtalade mötesplatsen strax utanför tullarna cirkulerar två polisbilar. Flera uniformerade poliser rör sig i köpcentret och på det lilla torget när de fyra i gruppen möts upp. De är alla i yngre tonåren, mörkt klädda.

När de ser hur andra killar i samma ålder blir stoppade och får visa legitimation blir de nervösa. De håller sig i rörelse och i utkanten av centrumet. De tror sig vänta på ytterligare två medlemmar inför kvällens aktion när två civilpoliser konfronterar dem. 

Polisen som visiterar pojkarna hittar ett större tillhygge. Två av de fyra pojkarna får följa med till förhör på polisstationen. Efter insatsen startas en utredning enligt 31 § LUL, Lagen om unga lagöverträdare. Det är den typ av utredning som görs när någon som inte är straffmyndig misstänks ha begått ett brott med minst ett års fängelse i straffskalan. Robert Damberg, kammaråklagare på Södra åklagarkammaren i Stockholm är förundersökningsledare.  

– Det pågår en utredning där två personer under femton är misstänkta för förberedelse till människorov, säger han till Expo. I övrigt kan han inte uttala sig om ärendet utan hänvisar till förundersökningsekretess. 


Radikaliseringen fortsätter

DET ÄR SLUTET AV FEBRUARI. Efter aktionen vid köpcentret strax utanför stan har det varit tyst från de som deltog i aktionen i Stockholm. De har varken varit inloggade eller haft kontakt med de andra i gruppen. Men det märks knappt.

Genom andra sociala medieplattformar har Tesaks Medborgargarde rekryterat flera nya anhängare och det är fortsatt hög aktivitet i gruppen som nu har 34 medlemmar. Notiser om nya meddelanden plingar till dygnet runt.

De senaste veckorna har tonen i gruppen blivit allt mer våldsam, anhängarna uppmanar varandra till att bära kniv till vardags och flera medlemmar postar bilder när de står beväpnade på sina skoltoaletter eller på andra allmänna utrymmen. De uppmuntrar också varandra till våld i vardagen.

Medlemmarna i gruppen delar bilder på sig själva där de bär vapen – här på en skoltoalett. Foto: Skärmdump/Expo


Flera medlemmar berättar att de brukar kasta sten eller hett kaffe på personer som tigger utanför matbutiker. ”Seth” skriver att personen som tigger vid hans lokala butik känner igen honom och drar sig undan när han ser honom.

– Tiggaren framför ican nära mig, är fan petrified när hon ser mig, svarar användaren Skinhead. 

– Hon förtjänar det, svarar Seth. 

En fjortonåring från Stockholm postar en bild på en kille i tjugoårsåldern som ligger medvetslös på gatan med ett blödande sår i ansiktet. 14-åringen skryter om att det var han som slog ner honom. Andra medlemmar postar stolt bilder på blodiga knogar och kängor. De som utfört våldsdåd för gruppens sak hyllas av de andra och beskrivs som hjältar.


Parallellt planeras flera nya jakter. Fokus har nu helt skiftat från att misshandla pedofiler till riktade våldsdåd mot jämnåriga, många gånger muslimer, homosexuella eller andra minoriteter.

En 14-årig tjej från Västra Götaland hängs ut som ett tilltänkt offer, enbart för att hon är mörkhyad och bär slöja. En av gruppens medlemmar har hittat henne på en dejtingapp. Detsamma gäller en 17-årig svart pojke som har en intellektuell funktionsnedsättning. Hans adress- och personuppgifter postas i gruppen.

Samtidigt fortsätter Bertil att använda andra sociala medieplattformar för att rekrytera nya medlemmar till Tesaks Medborgargarde. Han har startat nya konton på Tiktok, använder sig av den spelangränsande plattformen Discord och andra telegramkonton för att hitta fler unga att värva till rörelsen.

Bertil är initiativtagare och administratör i den svenska gruppen – men trots motgångarna de mött när de ska genomföra sina attacker har han inga planer på att sluta.

Det ska visa sig att han och det svenska medborgargardet har en större roll, i ett internationellt våldsbejakande nätverk.

DETTA ÄR DEL 1 AV 3 I EXPOS GRANSKNING ”JÄGARNA”.
DEL 2 FINNS ATT LÄSA HÄR.
DEL 3 FINNS ATT LÄSA HÄR.Så gjorde vi granskningen

I början på 2024 rekryterade ett konto på Tiktok unga till en ny, hemlig chattgrupp. Tiktok-kontot hade tidigare försökt gå med i flera våldsbejakande grupper, bland annat Aktivklubb och Pedo Hunting Sweden. Under påhittade identiteter fick Expos reportrar inbjudan till det svenska nätverket och har sedan dess wallraffat i nätverkets olika grupper.

Wallraff är en journalistisk metod där en reporter använder sig av fingerad identitet för att få tillgång till information som annars hade varit omöjlig att få fram.

Expos reportrar har haft insyn och deltagit i diskussionerna när det har bedömts nödvändigt. Våra profiler har inte uppmuntrat till våld eller aktioner och inte heller spridit rasism eller hat mot andra minoritetsgrupper.