Observera att artikelserien Jägarna innehåller mycket grovt hetsande språk och grafiska beskrivningar av våld i både bild och text. Detta är del 2. Läs också del 1 och del 3.

Expos granskning visar att veckorna innan användaren Bertil på nyårsafton 2023 grundar det svenska nazistiska våldsgardet har han varit med och grundat ett annat nazistiskt community – The Hunters.Tillsammans med två jämnåriga tyska vänner formulerar de syftet med gruppen:

”We need no Niggers no Jews no Pedos no Gays no Kebabs Only Europeans and Americans and mostly No Asians. WE ONLY NEED NAZIS”.Grundaren Bertil och hans två tyska medgrundare formulerade tillsammans beskrivningen av gruppen på den krypterade plattformen. Foto: Skärmdump/Expo


Syftet postas som gruppbeskrivning, synlig för alla som blir inbjudna till den dolda telegramgruppen. Det är The Hunters som senare kommer bli startskottet för Tesaks Medborgargarde, men gruppen kommer också göra avtryck i form av våldsdåd i flera europeiska länder. 

Här, på ett av internets mörkaste vrår möts pojkar från bland annat Tyskland, Ungern, Polen, Nederländerna och Sverige för att ta del av nazistisk propaganda, hylla högerextrema terrorister och inspirera jämnåriga att planera och genomföra egna våldsdåd.


Inspirerad av rysk nazist


Under hösten 2023 började hashtagen #Tesak cirkulera på utvalda delar av Tiktok och i telegramgrupper. Tesak, som egentligen hette Maksim Martsinkevitj, var en av Rysslands mest profilerade nazister i modern tid och ligger bakom några av internets mest våldsamma videoklipp.Den ryska nazisten Tesak hyllas i The Hunters som gruppens stora förebild. Den krokiga tummen-upp har blivit hans symbol som även hans sympatisörer visar för att signalera att man är anhängare av hans metoder och ideologi. Foto: Skärmdump/Expo

Redan 2005 gjorde han sig känd för att producera och sprida misshandelsvideor. Även om några av videorna är iscensatta innehåller de allra flesta verkliga scener av nazistiskt våld där grupper av skinheads ger sig på enskilda personer, många gånger tillhörande etniska minoriteter. Filmerna spreds på sociala medier och Tesak fick en växande följarskara.

2012 startade Martsinkevitj projektet "Occupy-Pedofilaj" där han spred sin nazistiska övertygelse genom att jaga ”pedofiler”, ett begrepp som för Martsinkevitj var jämställt med homosexuella män som framförallt var de som föll offer. Genom dejtingsajter online lurades de till lägenheter där ett antal skinnskallar väntade. Ett av hans mest spridda klipp består av två unga män som tvingas dansa tillsammans halvnakna medan en av dem gråter, något som på Tiktok i dag kallas för Tesak-dansen. 

Trots att Tesak dog 2020 fick hans metoder under hösten 2023 ett nytt uppsving. Nya nazistiska grupper har börjat imitera hans propaganda och på Tiktok och Telegram sprids nya filmer, inspelade i Tesaks anda. 

DeT nyväckta intresset för så kallad pedofiljakt har under de senaste åren märkts av i bland annat Nederländerna, Belgien och Bulgarien. 2021 beslagtog belgisk polis illegala skjutvapen med tillhörande ammunition efter en husrannsakan hos en grupp självutnämnda pedofiljägare.

Samma år dömdes fem tonåringar i Holland efter att en 73-årig pensionerad lärare misshandlats till döds. Läraren ska ha försökt köpa sex av en minderårig pojke, något som visade sig vara en fälla arrangerad av en grupp så kallade pedofiljägare. 

Även i Sverige har fenomenet uppmärksammats. I spåren av uthängningssajten Dumpen har våldsbejakande personer gått steget längre.

Den 12 mars dömde Nacka Tingsrätt sju män för bland annat grov misshandel och grovt hemfridsbrott.

Individerna är en del av ett nätverk som kallar sig Pedo Hunting Sweden (PHS). Det är en gruppering som består av personer över 18. PHS är inte heller öppet nazistiskt eller ideologiskt motiverat som The Hunters eller Tesaks Medborgargarde.

Men för nazisterna i The Hunters och Tesaks Medborgargarde, precis som för föregångaren Tesak, blir inramningen av pedofiljakt användbart som en typ av täckmantel för att legitimera ett betydligt mer ideologiskt motiverat våld och radikalisering. 


Medlemmarna i The Hunters använder sig av Tesaks signaturgest. Skärmdump/Expo/Montage


Det syns tydligt när det kommer till hur töjbart pedofil-begreppet i The Hunters är, precis som det var för Tesak. De skriver öppet att begreppet pedofil innefattar såväl judar, muslimer, svarta som migranter – samtliga beskrivs som legitima mål.

Under de tre månader som The Hunters funnits har man delat bilder och känsliga personuppgifter på ett trettiotal personer som ska jagas. Det är många gånger jämnåriga klasskamrater, grannar eller personer som man fått kontakt med via sociala medier.

Samtidigt delar man tips på hur man kan köpa knivar, knogjärn och andra vapen,  hur man kan klä sig och vad man bör tänka på vid en ”jakt”. Målet med gruppen är att få inspiration, mod och att hitta likasinnade att jaga med.

Hetsar till våld


Enligt schemat är Bertil på väg från skolmatsalen till en lektion i engelska när han tar upp sin telefon och går in på Telegram.

Det är januari 2024 på en svensk högstadieskola i Östergötland. Flera nya videos är postade i The Hunters flödet: en svart man får halsen avskuren med en stor jaktkniv, inlägget är postat som en gif så den spelas automatiskt, du kan inte stänga av utan bara scrolla vidare.

Nästa klipp – en mörkhyad man blir skjuten i huvudet på nära håll, huvudet sprängs i små bitar och kroppen faller ihop, livlös. Klippet varar bara några sekunder men loopas, det våldsamma innehållet bränns in på näthinnan. Bertil reagerar på inlägget med en emoji och kommenterar: 

– I was not ready for that, but I hope you have a totally nice day.

Innehållet i gruppen är grovt och våldsförhärligande. Radikaliseringsprocessen syns tydligt – pojkar i tidiga tonåren som flyttar gränserna för vad man postar. Ju mer våld och ju större kränkningar, desto mer medhåll och gillanden från gruppens medlemmar. Allt oftare börjar medlemmarna prata om sig själva som ett kollektiv. Ord som ”jag” och ”mig” har bytts ut mot ”vi” och ”oss”.

Under dagarna delar de bilder från sin vardag, från högstadieskolor och fritidsgårdar. En bild laddas upp av användaren Molotov, en 15-åring från Rumänien. Han har ristat in ”kill a jew” med en efterföljande svastika i sin skolbänk. Under bänken skymtar höga kängor med vita skosnören. En tysk 15-åring fotar ett hakkors han gjort i metall på träslöjden. En annan 15-åring, även han från Tyskland, postar en kväll i december en bild på en kniv han gömt i sin väska.

– Knife in school ready to kill some pedos, skriver han och syftar på en grupp lesbiska tjejer som går i samma klass som honom.

Gruppen präglas av tydligt av nazistisk ideologi Foto: Skärmdump/Expo


Regelbundet postas inbjudningar i den internationella gruppen till jakter, alltså gemensamma våldsdåd. I början på mars frågar en tysk användare om någon vill följa med på jakt, samtidigt postar han GPS-koordinater som går till ett bostadshus i en mindre stad i västra Tyskland. 
Medlemmarna delar frekvent bilder på sin beväpning och nazistiska attiraljer för att bygga en gemensam identitet. Foto: Skärmdump/Expo


En annan användare postar en skärmdump från en homosexuell killes instagram. Han är minderårig och svart. 

– He needs to get his ass beat, svarar en användare direkt.

– No shit we need to kill that nigger, svarar en av de tyska grundarna till gruppen. Han lägger till att de som är svarta och homosexuella är de han tycker är bäst att misshandla.

Under de månader som gruppen funnits har det delats omkring 500 videoklipp, av dessa är cirka 60 klipp uppladdade och skapade av gruppens egna medlemmar, alltså inte material som de har hittat någon annanstans. Omkring 300 av de 1500 bilder som har delats är också originalmaterial.

Det är dels bilder och videoklipp där unga killar i grupp står tillsammans och heilar eller klottrar hakkors på judiska byggnader. Det är också bilder på knivar, en pistol med tillhörande ammunition och en fjäderbatong som omsorgsfullt har placerats ut på en nybäddad säng med slitna, blå lakan med tecknade figurer från ett pojkrum någonstans i Europa.

En anhängare postar en bild på en samling med fyra knivar och svarta kängor med vita skosnören och stålhätta.

– Good enough for huntin pedo's/niggers/jews/islam/muslim? frågar personen som tagit bilden. 

Han får flera uppskattande kommentarer. 

– Döda peddo jävlarna, svarar en annan följare.

Av de 140 medlemmar som The Hunters har är ett tjugotal svenska. Den svenska grundaren Bertil är en av gruppens mest drivande medlemmar.

Han tipsar om var man kan köpa knivar och beställa tazers och hur man gömmer en kniv i skorna. I december lägger han ut ett videoklipp från träslöjdssalen från sin skola, han poserar med ett järnrör. 

– Stole this from my school, skriver han i samband med klippet. 


Grundaren Bertil innehar en stor mängd knivar och tipsar bland annat hur man kan gömma en kniv i skon. Foto: Skärmdump/Expo


I januari frågar Bertil om det finns några svenskar som vill göra verklighet av fantasierna. Han uppmanar de andra svenskarna i gruppen att kontakta honom privat.

– Skicka DM, jag har redan hittat en pedofil som behöver få stryk. 

Det är starten för vad som kommer bli Tesaks Medborgargarde, den svenska gruppen som fått pojkar i yngre tonåren att ta steget från digital hatgemenskap till våld på gatorna.

Men det är inte bara i Sverige som The Hunters har fått konsekvenser i form av fysiskt våld mot ideologiska måltavlor. I slutet på december postas ett klipp från en tysk småstad där en av gruppens medlemmar sparkar en ung, mörkhyad pojke i magen upprepade gånger. Pojken, som ser ut att vara elva–tolv år, försöker värja sig och slita sig loss men den äldre tonåringen i grön bomberjacka fortsätter slå.

I en annan video, den här gången från Nederländerna blir en homosexuell man utpressad till att våldta sig själv med en glasflaska. I ett annat klipp, inspelat i en tunnelbanevagn, ser vi hur en kille i tonåren får näsbenet krossat. Han skriker samtidigt som blodet stänker över inredningen i vagnen. Reflekterat i fönstret på tunnelbanevagnen syns förövaren, en skinnskalle i kängor och bombarjacka.

”Death to fags”, skriver medlemmen Tesak när han laddar upp videon i gruppens flöde.

Säkerhetspolisen har tidigare varnat för att allt yngre individer tilltalas av våldsbejakande budskap. Forskning från bland annat Göteborgs universitet visar att terrordåd med koppling till högerextremism har ökat kraftigt de senaste åren i västvärlden och gärningspersonerna är i stort sett alltid män som radikaliserats på nätet. 

Det är svårt att säga med säkerhet hur många våldsdåd som The Hunters och dess anhängare ligger bakom.

Varje dag rekryteras nya anhängare, och varje vecka laddas nya klipp med nya våldsdåd upp.


DETTA ÄR DEL 2 AV 3 I EXPOS GRANSKNING ”JÄGARNA”.
DEL 1 FINNS ATT LÄSA HÄR.
DEL 3 FINNS ATT LÄSA HÄR.


Så gjorde vi granskningen

I början på 2024 rekryterade ett konto på Tiktok unga till en ny, hemlig chattgrupp. Tiktok-kontot hade tidigare försökt gå med i flera våldsbejakande grupper, bland annat Aktivklubb och Pedo Hunting Sweden. Under påhittade identiteter fick Expos reportrar inbjudan till det svenska nätverket och har sedan dess wallraffat i nätverkets olika grupper.

Wallraff är en journalistisk metod där en reporter använder sig av fingerad identitet för att få tillgång till information som annars hade varit omöjlig att få fram.

Expos reportrar har haft insyn och deltagit i diskussionerna när det har bedömts nödvändigt. Våra profiler har inte uppmuntrat till våld eller aktioner och inte heller spridit rasism eller hat mot andra minoritetsgrupper.