Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med sin våldsamma propaganda uppmanar Feuerkrieg Division till våldsamma dåd för att utlösa raskriget, med det slutliga målet att skapa en stat enbart för vita människor. Gruppen hyllar högerextrema terrorister som Anders Behring Breivik, Brenton Tarrant och Timothy McVeigh.

Men i januari upphörde aktiviteterna från en av gruppens ledarfigurer, som kallade sig för grundare och ”Commander” i deras chattkanaler. Då hade estniska säkerhetstjänsten slagit till mot ledaren på den estniska ön Ösel. Det visade sig vara en 13-årig pojke, rapporterar Yle, med hänvisning till den estniska tidningen Eesti Ekspress.

Myndigheterna bekräftar för nyhetsbyrån AP att man gjort ett ingripande mot en minderårig person under 14 år.

Tillhörde ledarskiktet

Den estniska tidningen skriver att organisationen är decentraliserad och inte har en tydlig ledare, men att pojken tillhör ledarskiktet. 13-åringen kapade banden med Feuerkrieg Division sedan polisen ingrep.

Enligt människorättsorganisationen Anti-Defamation League, ADL, består Feuerkrieg Division av uppskattningsvis 30 medlemmar runt om i världen. De är starkt influerade av liknande extrema grupperingar som Atomwaffen Division, The Base och Sonnenkrieg Division. De argumenterar på samma sätt för våldsamma attacker för att ”accelerera” samhällskollapsen, vilket ska leda till raskrig.

Det finns kopplingar mellan Feuerkrieg Division och personer som planerade terrordåd, enligt AP. Dels en 24-årig man som greps av FBI i Las Vegas, misstänkt för att ha planerat att bomba en synagoga. Dels annan 24-årig man som även han greps av FBI, misstänkt för att han hade planer på att spränga en lokal CNN-station i Kansas.