Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt New York Times var gripandet en del av en långvarig utredning av nazisterna i The Base.

Två av de tre gripna männen har militär bakgrund, enligt det amerikanska justitiedepartementet. En av dem är en person som har en ledande roll som rekryterare - en 27-årig man från Kanada, som tidigare tjänstgjorde som ingenjör i den kanadensiska armén, där han bland annat lärde sig att hantera sprängämnen.

När hans kopplingar till extremhögern avslöjades av kanadensiska medier korsade mannen gränsen till USA illegalt. Hans två kamrater misstänks därför också för skyddande av en illegal invandrare.

Demonstration i Virginia

Gripandet skedde i upptrappningen till en demonstration på måndag i Richmond, Virginia. Den tros kunna locka hundratusentals besökare, enligt arrangörerna Virginia Citizens Defense League. Demonstrationen handlar om att skydda det amerikanska folkets rätt att bära vapen. Den demokratiska majoriteten i Virginia har röstat igenom vissa begränsningar, till exempel att du bara får köpa ett vapen i månaden.

Flera amerikanska medier rapporterar att utvecklingen i Virginia har fått militanta högerextremister i USA att prata om demonstrationen som starten på ett nytt inbördeskrig eller ”raskriget”.

Flera högerextrema och tungt beväpnade grupper från hela landet, exempelvis The Three Percenters och The Oath Keepers, har sagt att de ska delta. Oron för våldsamheter, inte minst efter 2017 års våldsamma demonstrationer i Charlottesville, fick delstatens guvernör att utlysa undantagstillstånd inför måndagen.

Relativt liten

Liknande diskussioner om Virginia fanns också bland de nu gripna medlemmarna i The Base - en grupp som fått allt mer uppmärksamhet av FBI den senaste tiden.

The Base är en relativt liten militant nazistisk grupp som grundades 2018, enligt människorättsorganisationen ADL. Genom våldsamma terrordåd strävar gruppen efter att starta ett ”raskrig” i USA, vilket i slutändan ska leda till att The Base grundar en stat bara för vita.

Bland gruppens medlemmar finns flera före detta militärer. The Base har väckt stor uppmärksamhet genom sin propaganda, där de beväpnade och maskerade medlemmarna övar strid inför det kommande ”raskriget”.

Uppmaningar till mord

The Base grundare, som kallar sig Norman Spear, uppmanar till mord och terrordåd. På Twitter har han publicerat manualer för hur ensamma gärningsmän kan mörda oupptäckt i stadsmiljö.

Under torsdagen grep FBI ytterligare tre personer som misstänks vara medlemmar i The Base, i delstaten Georgia. Enligt FBI misstänks de ha planerat att mörda två personer med koppling till den autonoma antifascistiska miljön.

Ämnen i artikeln