Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hotet kommer främst från personer som inte har någon direkt koppling till etablerade högerextrema organisationer, men som använder den högerextrema ideologin för att rättfärdiga attacker, skriver PST i ett pressmeddelande.

En högerextrem terrorist i Norge kommer troligtvis använda skjutvapen, improviserade sprängämnen eller fordon. Samlingsplatser för muslimer eller icke-västerländska invandrare är sannolika mål för en attack, uppger PST. Attacker kan också riktas mot norska myndigheter eller politiker som anklagas för att främja invandring och förstöra norsk kultur.

Bakgrunden är att de internationella högerextrema nätverken fokuserat allt mer på terror som ett politiskt verktyg under 2018 och 2019, enligt PST. PST uppger att det genomfördes sju högerextrema terrordåd i världen 2018. 2019 har antalet mer än fördubblats.

Ökat hot under året

Redan i somras varnade PST för att riskerna för attentat från norska högerextremister hade ökat. Det var innan 21-årige Philip Manshaus attentat mot en moské i Bærum utanför Oslo samt dådet i El Paso, USA.

I en intervju med Filter Nyheter i augusti 2019 berättade Arne Christian Haugstøyl, chef för antiterrorarbetet på säkerhetstjänsten, att moskéattacken på Nya Zeeland blev starten på en negativ utveckling.

—  Det faktum att angreppet livestreamades och att ett manifest publicerades, fick väldigt stor uppmärksamhet i miljön, och hyllningarna till 22 juli-attacken fick förnyad kraft, sa Haugstøyl till Filter Nyheter då.

Både i slutna och öppna forum ser PST att norrmän med högerextrema kopplingar diskuterar tidigare attacker samt uppmuntrar till fler terrordåd som man vill se i framtiden.

— Överraskande många i Norge sympatiserar med högerextrem terror, sa Haugstøyl till Filter Nyheter i somras.

Tyska myndigheter rustar upp

Samma negativa utveckling syns även i Tyskland, uppger tyska myndigheter. Tidigare i veckan meddelade Tysklands inrikesminister Horst Seehofer att insatserna mot tysk högerextremism trappas upp under 2020.

Underrättelsetjänsten ska anställa 600 fler personer, de statliga och federala myndigheterna ska samarbeta bättre och spaningsverksamheten på internet ska förbättras, enligt Seehofer.

Inrikesministern nämnde bland annat två uppmärksammade dåd i Tyskland senaste halvåret: mordet på politikern Walter Lübcke samt terrordådet mot synagogan i staden Halle

— Som en konsekvens av Halle vill vi säga till allmänheten, att nu genomförs många åtgärder, sa Horst Seehofer.

Han tog också upp den nazistiska terrorcellen NSU som som var aktiv mellan 1999 och 2011 och tillade:

— Kampen mot högerextremism borde ha prioriterats tidigare.