Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En jury i Örebro tingsrätt dömer Larsson för två artiklar som publicerats på Nordfront, som är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt.

Den ena handlar om terrordådet på Nya Zeeland den 15 mars. I artikeln lade Nordfront ut hela den 17 minuter långa filmen som gärningsmannen Brenton Tarrant spelade in och som visar hur han mördar 49 människor i en moské i Christchurch.

Tingsrätten slår fast att filmen innehåller så närgånget och grovt våld att det inte är någon tvekan om att det utgör olaga våldsskildring.

Döms för hets mot homosexuella

Den andra artikeln som Markus Larsson fälls för har rubriken ”Sanering i Kivik för kärnfamiljens existens”. Den handlar om att ”nationalsocialistiska sympatisörer” har ”sanerat orten Kivik i Simrishamns kommun från fientliga bögflaggor”. I artikeln beskrivs homosexuella som ”perverterade pedofiler”. Markus Larsson döms för hets mot folkgrupp.

Justitiekanslern, som var åklagare i målet, menade att Markus Larsson även skulle fällas för hets mot folkgrupp för att det på Nordfront publicerats ett citat ur Brenton Tarrants manifest, som spreds efter attacken i Christchurch. Larsson friades dock för det åtalet.

30-årige Markus Larsson är tidigare dömd för hets mot folkgrupp efter att ha ropat ”hell seger” under en NMR-demonstration i slutet av 2017. Han dömdes också för våldsamt upplopp efter att han gått till attack mot polisen tillsammans med andra nazister i NMR under en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm 2016.

Ovanligt straff

Det är ovanligt att yttrandefrihetsbrott leder till fängelsestraff. Men eftersom Larsson tidigare dömts för liknande brott, samt att de senaste brotten begicks under en pågående prövotid, döms han till fängelse.

Larsson är bara en i raden av ansvariga utgivare på Nordfront som dömts för hets mot folkgrupp. Han har numera lämnat Nordiska motståndsrörelsen och anslut sig till utbrytargruppen Nordisk styrka.