Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lyssna på granskningen:

En bild på afghanska ungdomar. Mer behövs inte för att få medlemmar i Facebookgruppen Vi som tror på Sverigedemokraterna att koka av ilska.

”Vi betalar gärna kulorna som kan rensa ut ohyran från vårt Sverige”, skriver en kvinna.

I den slutna gruppen med beskrivningen I denna grupp finns vi som stödjer SD och SD:s partiprogram, samt röstar SD vädrar många medlemmar sina tankar om våld.

”Skaffa vapen, sedan utrota skadeinsekterna”, skriver en man i gruppen.

Han är långt ifrån ensam om sina våldsfantasier. Inläggen i Vi som tror på Sverigedemokraterna tillhör den värsta kategorin. Men i alla de elva uttalat SD-vänliga grupper som Expo har granskat finns inlägg och kommentarer om grovt våld, ett avhumaniserande språk, uppmaningar till att politiker ska avrättas och inlägg om att Sverige borde rensas från muslimer och andra folkgrupper.

Kanske är dags att börja spränga moskéer?

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner

I grupperna samlas inte bara personer som är uttalade SD-sympatisörer. Även förtroendevalda SD-politiker kommenterar och skriver inlägg. Vi hittar mängder av kommentarer om att moskéer ska brännas, sprängas, rivas och beskjutas. Ofta räcker det med en bild på en moské för att någon ska skriva att alla moskéer i landet borde sprängas i luften.

”De brände synagogor. Då kan vi bränna moskéer - under pågående bönestund”, resonerar en man i Vi som tror på Sverigedemokraterna.

En video med muslimer som ber i Malmö får en man att reagera. ”Nu skulle vi varit några runt omkring med var sin kulspruta och rensat!”

Tiggare, flyktingar, afghaner, muslimer och svarta är utpekade måltavlor. Vad de anser att man borde göra med dessa människor skrivs ofta rakt ut.

”När skall vi få skjuta afrikaner! Jag längtar”, skriver en man. Han illustrerar sin kommentar med en bild på ett gevär med kikarsikte. Kommentaren får fem gillamarkeringar. Den tas inte bort.

”Grova saker”

Katie Cohen är psykolog och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Hon är medförfattare till FOI-rapporten Digitalt slagfält – En studie av radikalnationalistiska digitala miljöer som presenterades i slutet av oktober.

Expo lät henne läsa ett urval av kommentarerna från de SD-vänliga grupperna. Innehållet är mer hotfullt än det mesta som myndigheten hittat i sin studie, menar hon. Hon och hennes kollegor har dock inte har tittat på slutna Facebookgrupper. Den hårdföra tonen förvånar henne.

– Det är grova saker allihop. Jag trodde inte att det såg ut så i sådana grupper.

Nackskott på hela regeringen

BLÅSIPPORNA

Enligt Cohen behöver nödvändigtvis inte personer som skriver extremt våldsamma kommentarer göra det för att de själva tycker så. Det betyder heller inte automatiskt att alla är i riskzonen för att utöva våld. Kommentarerna kan vara ett sätt att höja sin status i gruppen eller att väcka reaktioner, förklarar hon.

– Men bland dem som läser, och ser sådana återkommande budskap, kan det finnas en person som tar det på allvar.

katie_asplund_cohen
Katie Cohen är forskare på FOI och medförfattare till rapporten Digitalt slagfält. Foto: FOI/Linda Björkvall Köling

Avhumanisering

Ett kapitel i FOI:s studie handlar om det avhumaniserande språket som förekommer i de radikalnationalistiska digitala miljöerna. Katie Cohen och hennes kollegor ser hur olika folkgrupper beskrivs som insekter eller smutsiga djur. I de SD-vänliga Facebookgrupperna återkommer det gång på gång.

Muslimer är ”ohyra”, ”löss”, ”pestråttor”, ”parasiter”, ”apor på korståg” och ”afrikanska råttor”. Islam kallas för en ”pest” som drabbat Sverige. Liknande beskrivningar finns av asylsökande, invandrare och inte minst av personer som tigger.

Muslim är ingen religion det är en pest

VI SOM SYMPATISERAR MED SVERIGEDEMOKRATERNA

En man lägger upp bilder på personer som sitter på trottoaren för att tigga. Budskapet: ”Hur länge ska vi vänta innan gatorna saneras?”. I kommentarsfältet skriver en person om ”ohyra som ska bort”.

– Detta påminner mycket om den retorik som vi sett både under andra världskriget och i samband med folkmordet i Rwanda, säger Katie Cohen.

Det går inte att fastställa ett direkt orsakssamband mellan avhumanisering och våld. Men den sortens språk väcker starka känslor hos oss människor.

– Vi vet att avhumanisering väcker känslor av avsmak, äckel och aggression mot gruppen som blir avhumaniserad, och en hypotes är att sådant språk sänker tröskeln för att använda våld, säger Cohen.

Hat mot statsministern

Den enskilt mest hatade personen i SD-grupperna är statsminister Stefan Löfven. Expo har i flera år granskat hatet mot statsministern på Facebook. Ropen om att Löfven och andra politiker ska avrättas ser inte ut att tystna.

I alla de granskade grupperna skrivs det att Stefan Löfven, och en rad andra politiker som är så kallade landsförrädare, borde hängas, skjutas och avrättas.

Spräng Rosenbad i luften när de sitter i sammanträde

VI SOM TROR PÅ SVERIGEDEMOKRATERNA

Hatet riktas också mot kändisar, forskare och myndighetschefer som uttalat sig kritiskt mot Sverigedemokraterna. Hela politiska partier stämplas som landsförrädare som man ska göra sig av med. I en grupp talas det om ”jakt” på socialdemokrater till ”sista man”. I en annan om att ”skjuta alla miljöpartister”.

”Skjut en politiker = fri kost och logi”, konstaterar en person i den offentliga gruppen Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner.

– En enstaka kommentar tror jag inte betyder så mycket. Men när det blir en kultur där det är normalt att prata om att skjuta landsförrädare så tror jag att det kan påverka människor som läser det. Det blir en förskjutning av vad som är normalt, säger Katie Cohen.

Etnisk rensning

Vissa personer i grupperna förespråkar en etnisk rensning av Sverige. Framför allt handlar det om muslimer, som en del tycker ska försvinna helt från Sverige, från Europa eller till och med utrotas.

Ett krig är på väg och enda utvägen är att ”stänga moskéerna och rensa ut alla muslimer och terrorister”, skriver en man i gruppen Vi som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Han blir ivrigt påhejad med kommentarer som ”Utvisa mussarna och riv moskéerna”.

Utrota islam åt helvete med dom

VI SOM TROR PÅ SVERIGEDEMOKRATERNA

I samma stil skriver en man att det bara finns en utväg för att lösa landets problem: ”Utvisning av alla muslimer och negrer i dag.”

En man skriver om att dela in muslimer i led utifrån praktiserande och icke-praktiserande: ”Det finns bra muslimer, men ta kål på resten då de utgör ett hot mot Sverige. Dessa måste betraktas som fiender.”

”Beväpna er”

Efter de högerextrema dåden bland annat i El Paso i USA och Baerum i Norge, kommenterade Säkerhetspolisen den senaste tidens utveckling. De ser hur hotet att utföra attentat eller grova våldsbrott kommer från personer som befinner sig i utkanten av vit makt-miljön och som radikaliserats på internet.

”Det är till exempel uppmaningar om att agera och göra något innan det är för sent” skriver Säkerhetspolisen i pressmeddelandet.

Med länkar om bilbränder, sprängdåd och skjutningar sprids berättelsen om ett Sverige på väg mot ett inbördeskrig i SD-grupperna. Länkar om en påstådd muslimsk invasion, eldar på känslorna ännu mer.

Mera vapen till rasrena svenskar för försvar av fosterlandet å bevara Sverige svenskt

SVERIGEDEMOKRATERNA OCH JIMMIE ÅKESSONS TROGNA VÄNNER

”Inbördeskriget startar när Sveriges befolkning vaknar och slår tillbaka”, skriver en kvinna. ”Beväpna er – kriget är här” och ”Det är dags att markera med vapen i hand”, skriver två män.

”Agera innan vi är utrotade”, varnar en man i kommentarsfältet i gruppen Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner.

I ett inlägg pekas regeringen, medierna och makteliten ut som ansvariga för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. En man i kommentarsfältet säger sig vara redo att agera.

”Jag har vapen, spadar och ett jävla sug på att köra igång uppdrag upprensning. Peka var jag skall börja”.

– Känslan av att det är ett akut läge, att det är dags att göra någonting och inte bara prata, tror jag absolut kan trigga en förberedelse till våld eller faktiskt våld hos personer som är mottagliga för sådana budskap, säger Katie Cohen på FOI.

”Snart behövs en ny Breivik”

Så gjorde vi

·      Vi tittade på elva av de största grupperna på Facebook som är uttalat SD-vänliga, det vill säga där både namnet och beskrivningen visar att det är en grupp för personer som stödjer och delar SD:s värderingar.

·      En grupp är öppen. Övriga tio är slutna. Totalt samlar grupperna cirka 44 000 personer. Det är inte unika medlemmar, en person kan vara med i flera grupper.

·      Vi sökte specifikt efter uppmaningar till våld, ett avhumaniserande språk, inlägg och kommentarer om ”landsförrädare” samt kommentarer om krig och att agera med vapen

·      Fler exempel på hat, rasism och våldsuppmaningar i de SD-vänliga FB-grupperna finner du i Expo #4-2019. 

Några kommentarer från Facebookgrupperna får Katie Cohen att reagera lite extra. En person skriver att det ”snart behövs en ny Breivik i Sverige” och får medhåll – ”Det behövs flera”. En annan kommenterar: ”Vi behöver en ny laserman som kan ta hand om detta problem.”

– Detta var det mest graverande, säger hon.

Flera medlemmar i grupperna verkar tycka att den rasistiske mördaren John Ausonius, ”Lasermannen”, är lösningen på dagens samhällsproblem:

”Lasermannen kom tillbaka – ge mig ett vapen så hjälper jag till.”

– I samband med de senaste skjutningarna i moskéer och synagogor är det ofta en tidigare gärningsman som har varit en hjälte eller förebild för gärningsmännen. Det finns också flera fall där potentiella gärningsmän har stoppats just på grund av att de uttryckt beundran för sådana förebilder, säger Katie Cohen.

Hyllningar av terrorister och mördare kan fungera som en trigger för ensamagerande gärningsmän, menar hon.

– Någon som läser ”snart behövs en ny Breivik” kan tänka att det kanske är jag som ska bli den personen.

Expo har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning och gett dem möjligheten att kommentera den grova retoriken bland deras supportrar, men partiet har inte återkommit med något svar.

Artikeln är hämtad från Expo #4-2019. Läs mer om numret här.

 

UPPDATERING 12/12:

Expo har på nytt sökt Sverigedemokraterna för att ge dem möjligheten att kommentera artikeln. Pressavdelningen meddelade att de skulle undersöka saken men återkom inte med något svar.

I en intervju med Expressen angående Expos granskning kommenterar SD:s presschef Henrik Gustafsson att han "inte känner igen den här jargongen hos våra väljare" och säger vidare:

– Den här typen av tongångar är helt förkastliga, och bidrar bara till att ytterligare öka den polarisering som finns. Vill man åstadkomma förändring tror vi på konstruktiva samtal, och i det avseendet är detta inget annat än kontraproduktivt.