Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hösten 2018 dömdes konstnären Dan Park till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Han hade skrivit ett flertal rasistiska inlägg riktade mot mörkhyade på sin blogg och sitt Twitterkonto. Exempelvis ett inlägg där han hetsade mot en känd artist.

Hovrätten skärpte senare domen till fyra månaders fängelse. Att det blev fängelse beror på att Dan Park dömts flera gånger tidigare för liknande brott.

Senast den 21 november skulle Dan Park ha infunnit sig på anstalten i Mariefred. Den 15 november hade han ansökt om uppskov och önskade få datumet ändrat till 9 december. Anledningen som Park angav var att han ville se en konsert med synthpopgruppen Adolphson & Falk.

Dan Park uppger att han är i Ungern och visar ett vykort adresserat till anstalten i Mariefred.
Dan Park uppger att han är i Ungern och visar ett vykort adresserat till anstalten i Mariefred. Foto: Skärmdump Instagram

Kriminalvården avslog Parks ansökan och beslutade att han skulle infinna sig omedelbart. Men Park dök aldrig upp. Nu har myndigheten skickat ut en begäran till polisen om att hämta in honom till anstalten i Mariefred.

På sociala medier är konstnären öppet hånfull mot myndigheterna. Han uppger att han är i Budapest och har lagt upp en bild där han postar ett vykort med en glad gubbe på, adresserat till Mariefredsanstalten. På kortet har han också skrivit siffrorna 1488, en vanlig förkortning inom nazismen där 14 står för ”de fjorton orden” och 88 står för alfabetets åttonde bokstav och betyder ”heil Hitler”.

Park har flera gånger deltagit i nazistiska manifestationer. Han har dömts för hets mot folkgrupp ett flertal gånger för hets mot svarta, romer och judar.

Ämnen i artikeln