Annons

NMR-aktivister åtalas för flera fall av misshandel

Publicerad 2020-04-23 12:33

Lund 1 juni 2019. NMR-aktivister omhändertas av polis.

Den 1 juni 2019 i Lund omhändertogs flera NMR-aktivister i samband med att de uppträdde våldsamt och aggressivt.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens aktion i Lund förra året slutade i tumult. Nu åtalas sju av organisationens aktivister för flera fall av misshandel, brott mot knivlagen, våldsamt motstånd och annat.

Det var 1 juni förra året som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomförde en flygbladsutdelning i centrala Lund. Gruppen av aktivister uppträdde hotfullt och aggressivt.

Några av nazisterna sparkade ned ett bokbord som Vänsterpartiet hade satt upp vid Stortorget. Flera personer som befanns sig i området reagerade på NMR:s närvaro och när nazisterna började förflytta sig följde en grupp efter dem och skanderade ”Inga rasister på våra gator”.

I höjd med Bantorget vände nazisterna om och gick till attack mot den efterföljande gruppen.

Polis var på plats redan innan bråk utbröt och i samband med att nazisterna gick till attack kom fler poliser till platsen.

På onsdagen åtalades sju av nazisterna. Åtalet rör sex fall av misshandel, försök till misshandel, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons