Atomwaffen Division kan terrorklassas | Expo.se

Atomwaffen Division kan terrorklassas

Publicerad 2021-04-20 10:27

Atomwaffen Division

Atomwaffen Division kan förbjudas i Storbritannien.

Den brittiska regeringen vill terrorklassa och förbjuda nazistorganisationen Atomwaffen Division.

Det nazistiska nätverket Atomwaffen Division (AWD) grundades i USA 2015, men har sedan dess fått spridning till flera andra länder. Gruppen har kopplats till flera mord och olika hatbrott. Enligt brittiska åklagare har AWD inspirerat flera tonåringar som dömts för terrorbrott i landet.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att skydda unga och utsatta människor från att bli radikaliserade, varför jag vidtar de här åtgärderna för att förbjuda denna farliga grupp, sa inrikesminister Priti Patel på en pressträff, rapporterar BBC.

Nu vill den brittiska regeringen att gruppen ska klassas som en terrororganisation och förbjudas. Ett formellt beslut om förbud väntas tas senare i veckan i parlamentet, rapporterar BBC. Det betyder i så fall att såväl medlemskap i organisationen eller ett uttalat stöd för den kan ses som ett terrorbrott.

AWD hävdar att de upplöstes 2020, men i juli samma år omgrupperade de sig under aliaset National Socialist Order.

I Storbritannien har sedan tidigare de tre högerextrema grupperna National Action, Sonnenkrieg Division och Feuerkrieg Division förbjudits.

I Kanada terrorstämplades tidigare i år Atomwaffen Division tillsammans med de tre högerextrema grupperna Proud Boys, The Base, och Ryska imperiska rörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons