Nazister döms för vandalisering - ”En viktig markering” | Expo.se

Nazister döms för vandalisering - ”En viktig markering”

Publicerad 2021-09-08 16:23

Mujo Halilovic, enhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter säger till Expo att domen mot de nazister som vandaliserat romska minnesplatser i Skåne är en viktig markering.

Tre nazister dömdes på onsdagen för grov skadegörelse mot två romska minnesmärken i Skåne. Mujo Halilovic på Romskt Informations- och Kunskapscenter säger att domen är en viktig markering. Samtidigt flyter arbetet på med att skapa ännu fler minnesmärken i Skåne.

- Det är viktigt att betona att ett romskt minnesmärke också är samhällets ursäkt, en hyllning och ett erkännande för de som slitit och kämpat tidigare, och för de som gränslöst kämpar idag. Det handlar om historier och berättelser som hittills inte visats, säger Halilovic som är fullt fokuserad på invigningen av ett nytt minnesmärke på Limhamnsfältet i Malmö.

I april 2020 greps tre män, alla vid tidpunkten aktivister i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, i samband med en trafikkontroll. I deras bil hittade polisen föremål från romska minnesplatser och verktyg som misstänks ha använts vid vandaliseringen av två romska minnesmärken. Ett i Kivik och ett i Bromölla

Ytterligare minnesplats ska invigas

Regionmuseét, tillsammans med Romska kulturcentret i Malmö har på flera platser i Skåne satt upp minnesmärken över romsk historia. På platserna finns information om hur romer levde och samhällets diskriminering av dem.

Den 27 september invigs ytterligare en romsk minnesplats på Limhamnsfältet i Malmö.

- Det fanns en tid när romer inte var välkomna. Det vi visar med de här minnesmärkena är att vi håller på att vända utvecklingen och det påminner om det långa och permanenta arbetet för allas delaktighet och dignitet, säger Mujo Halilovic, enhetschef på Romskt Informations- och Kunskapscenter.

- En fällande dom kan bidra till att markera att det här inte är okej fortsätter han.

Kristianstads tingsrätt dömer Tobias Malvå, 46, Marcus Hansson, 32, och Zacharias Hortén, 27, till skyddstillsyn för grov skadegörelse. Samtliga döms även till dagsböter och ska solidariskt betala ett skadestånd på 76 815 kronor.

Motivet har avgörande betydelse

Kristianstads tingsrätt tar fasta på målet med skadegörelsen när de slår fast att brottet ska anses som grovt.

”De tilltalade har genom skadegörelserna inte bara utplånat de fysiska spår av den romska kulturen och historien som minnesmärkena varit avsedda att säkerställa. De har också genom propagandaskyltarna och de målade orden uttryckligen och starkt kränkt den romska gruppen. Vid bedömningen av minnesmärkenas kulturella betydelse och denhelhetsbedömning som ska göras i rubriceringsfrågan tillmäter tingsrätten detta avgörande betydelse”, skriver tingsrätten.

Dömda sedan tidigare

Vid tiden för brottet var samtliga dömda aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. De är även sedan tidigare dömda för brott. Marcus Hansson dömdes till fängelse i tre månader förra året för två fall av misshandel, ofredande och brott mot knivlagen. Han är också dömd för hets mot folkgrupp.

Malvå är dömd för flera våldsbrott och dömdes 2019 för hets mot folkgrupp vid 35 tillfällen. Hortén dömdes förra året till villkorlig dom för misshandel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons