Håller konservatismen på att bli revolutionär? | Expo.se

Håller konservatismen på att bli revolutionär?

Publicerad 2022-08-26 06:30

Moderaterna och Kristdemokraterna samarbetar med Sverigedemokraterna i valet och KD har öppnat för att på sikt sitta i regering med SD.
Podd

Under flera år har det varnats för att extremhögern och högerpopulismen blir allt mer mainstream. Att miljöerna anpassar retorik och politik för att attrahera bredare och öka sitt genomslag.

Men parallellt med detta ser vi också en annan utveckling internationellt. I exempelvis USA, Ungern och Österrike har traditionellt konservativa och statsbärande partier radikaliserats. 

Så vem är det egentligen som flyttar på sig?

Finns det tecken på samma utveckling i svensk borgerlighet? Vilka dilemman står den svenska konservatismen inför? Och är dragkampen inom konservatismen verkligen ny i en historisk kontext?

I veckans Studio Expo pratar vi om den radikaliserade konservatismen och resonerar utifrån den österrikiska statsvetaren Natascha Strobls tes om det finns tecken på att Sverige är påväg i samma riktning som systerpartier till Moderaterna och Kristdemokraterna internationellt.

Programledare är Anna Fröjd – Daniel Poohl och Morgan Finnsiö gästar i studion.

Mer lyssning: ”Det högerradikala arvet” – om SD:s arv från 30-talets svenska fascism och dragkampen om konservatismen i Sverige


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons