Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott | Expo.se

Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott

Publicerad 2022-12-06 13:15

Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott till rättspsykiatrisk vård.

Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott till rättspsykiatrisk vård.

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott för attentatsplaner mot Annie Lööf. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

På tisdagen meddelade Gotlands tingsrätt domen mot Theodor Engström, 33. Rätten slår fast att han gjorde sig skyldig till mord i den dödliga knivattacken mot SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby under den så kallade Almedalsveckan. Han döms även för förberedelse till terroristbrott genom attentatsplanerna på centerledaren Annie Lööf.

Åklagaren ville se Theodor Engströms fälld även för terroristbrott genom mordet på Ing-Marie Wieselgren. Tingsrätten bedömer däremot att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord – men inte som terroristbrott.

Mordet på Wieselgren kunde inte allvarligt ha skada Sverige, resonerar rätten, och menar att det då inte uppfyller kravet för terrorbrott. En av nämndemännen hade dock en skiljaktig mening.

Rättspsykiatrisk vård

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället och när undersökningen genomfördes. Kammaråklagare Henrik Olin yrkade ändå på livstids fängelse, med hänvisning till brottets straffvärde, och för att han anser att Theodor Engströms vårdbehov är begränsat.

Tingsrätten gör en annan bedömning. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Under rättegången uppgav Theodor Engström att hans tanke med dådet ”var att han skulle angripa hela det svenska folket genom dess styrande elit”. Han gav även uttryck för samhörighet med bland andra Anders Behring Breivik.

Lyssna på Studio Expo om utredningen mot Theodor Engström

Aktiv nazist

Theodor Engström var under flera år aktiv i sammanhang kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Under 2015 tecknade han stödmedlemskap i NMR och skrev även artiklar på organisationens hemsida, bland annat en förintelseförnekande text. Han har även under den här tiden beställt hem propaganda för spridning för organisationen.

Efter det har han deltagit på NMR:s demonstrationer, bland annat förstamajdemonstrationen i Falun 2017 och i Göteborg i september samma år, i anslutning till Bokmässan. År 2018 var han i Ludvika och demonstrerade på 1 maj. Han deltog även i NMR:s demonstration i Stockholm i augusti samma år.

Efter 2018 är det oklart om han haft något samröre med organisationen.

En eventuell överklagan i målet ska ha inkommit senast 27 december.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons