Bemötande av rasistiska idéer


För att bemöta rasistiska idéer måste du veta vad du själv tycker.


På Expo har vi under ett antal år utvecklat ett koncept för bemötande av rasistiska och andra antidemokratiska idéer.

Här tar vi avstamp i deltagarnas egna visioner av samhället och erbjuder metoder för att våga ta kommando över samtalet och visa på vår egen analys - istället för att fasta i motargument. Oavsett om idéerna dyker upp på jobbet, vid familjemiddagen, ute i offentligheten eller i den politiska debatten.

Vi går även igenom hur de rasistiska idéerna och argumenten kommer till uttryck, vanliga fallgropar vid bemötande och hur vi genom frågor kan förflytta samtalet till en nivå där vi kan nå fram. Vi lär oss även mer om hur situationen påverkas av vem vi möter, var vi befinner oss och vilka fler som är i rummet.

Är du i behov av utbildning, rådgivning eller fördjupad research kopplat till ditt arbete?

Hör av dig till [email protected] för ett första samtal.

Riktigt bra! Har väldigt många svåra samtal på arbetsplatsen och det här med bemötande tar jag med mig extra mycket.

Utbildiningskund, Kurage

Tydliga exempel på hur man kan prata med folk utan att de blir för defensiva var väldigt bra.

Utbildningskund, Kurage

Studio Expo - Så tar du debatten

Att bemöta rasistiska åsikter och idéer är något man ofta tvingas göra när man minst anar det. I takt med att rasism blir ett allt mer accepterat inslag i den politiska debatten behövs också strategier för att bemöta rasistiska attityder i vardagen. Så, hur gör man när ens avlägsna släkting häver ur sig hat vid julbordet? Varför köper så många in på populitiska beskrivningar om samhället? Och vad ska man tänka på när man säger ifrån i fikarummet på arbetsplatsen? Gäst i studion är Klara Ljungberg, utbildningsansvarig på Expo. Programledare är Erik Glaad.

Lyssna här

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu